Episkop budimljansko-nikšićki Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikije rekao je da predlog zakona o slobodi veroispovesti Vlade Crne Gore predstavlja pokušaj da se napravi presedan kako bi onda po istom modelu, na Kosovu i Metohiji srpske svetinje bile uzete i prepisane na "veliku Albaniju".

"Ovde hoće da im ovo prođe na bilo koji način. Čak i ne mora da im uspe, ali je za njih važno da naprave presedan da bi Šiptari na Kosovu i Metohiji, Hašim Tači i (Ramuš) Haradinaj, po istom modelu uzeli sve srpske svetinje i prepisali ih na Veliku Albaniju. O tome se radi, draga braćo i sestre, jer zajedno rade, vidimo to lepo", rekao je Joanikije na liturgiji koju je služio u crkvi Svete Trojice u selu Police kod Berana, prenosi Radio Svetigora.

PROČITAJTE JOŠ - Amfilohije opleo po predsedniku Crne Gore: Otima od crkve imovinu da bi je dao mafiji... E neće moći!

Dodao je da je spreman da za ove reči odgovara svuda i na svakom mestu.

"I ako nisam u pravu, hoću da odgovaram za ove moje reči", poručio je Joanikije.

On je podsetio da je i u teškim vremenima ropstva pod Turcima održana vera.

PROČITAJTE JOŠ -  Marković: Đukanović uradio ono što su hteli Tači i Haradinaj, vlast CG zaboravlja da su državu osnovali sveci SPC

"Tako i u ovo naše vreme imamo grdno iskušenje a našim vlastima koje hoće da otmu od crkve ono što je Božje. Hoće ono što je Bogu posvećeno da prepišu na državu. A onaj ko ti uzima hram, ko ti uzima crkvenu zemlju, crkveno imanje, ono što je Bogu posvećeno, taj vrši najgrublji napad na veru, najgrublji, najopasniji napad na zavete predaka, na našu čast i na naš obraz", zaključio je vladika Joanikije.