DRŽAVLjANIN Srbije Saša Sinđelić, svedok saradnik u sudskom procesu za pokušaj "državnog udara", ilegalno je u ponedeljak prešao granicu matične države i ušao u Crnu Goru. Ovu vest potvrdio je Milivoje Katnić, glavni Specijalni državni tužilac. On je juče saopštio da su Sinđeliću više od petnaest dana stizale stalne, konkretne pretnje da će biti ubijen.

Pročitajte još - Saša Sinđelić: Niko mi nije tražio da ubijem Đukanovića

- Sinđelić je preko staza, mimo graničnog i redovnih prelaza bežao u Crnu Goru, što je bilo vidno na njegovim nogama i telu, saopštio je graničnim organima, odnosno inspektorima u Rožajama da je u ozbiljnom progonu i da je bio primoran da napusti Srbiju - kazao je Katnić, dodajući da je Sinđelić želeo da razgovara sa njima, ali da će nakon istrage znati kako će dalje postupiti. - Ono što je činjenica je da je u Crnoj Gori, da je izjavio da traži politički azil i da je progonjen u mestu stanovanja. Inače, on je otac četvoro dece. Žena mu je pred porođajem ili se porodila, a on je u situaciji da je u Crnoj Gori i da mora da beži. Isključivo zbog toga što je morao da svedoči pred sudom u Crnoj Gori. Mislim da će ova država i civilizovano društvo rešiti problem u skladu sa zakonom.

U ponedeljak tokom skupštinske rasprave o radu državnog tužilaštva Glavni SDT je poslao oštru poruku poslanicima Demokratskog fronta optužujući da su oni Sinđelićevi gonitelji?!

- Vi ga gonite i za to postoje dokazi. Molim vas da stanete. U Crnu Goru je po prvi put od Srbina pobegao Srbin. Prebegao je pod kuršumom - kazao je Katnić!

Međutim, sve ove navode Katnića i Sinđelića juče su demantovali u Demokratskom frontu.

- On se u Podgorici nalazi skoro desetak dana, gde ga Milivoje Katnić već priprema za pres-konferenciju. Informacija da je Saša Sinđelić prebegao iz Srbije koristeći staze i bogaze, a sve bežeći od srpskih službi bezbednosti, predstavlja kvazidramatični pokušaj skretanja pažnje sa kriminalno skandaloznog nastupa Milivoja Katnića koji bi da je Crna Gora pravno uređena država završio ili njegovim hapšenjem ili hospitalizacijom - navodi se u saopštenju DF.

Milivoje Katnić Foto Vijesti

SVEDOČENjE

SINĐELIĆ je kao svedok saradnik u sudskom procesu "državni udar" često menjao iskaze. Odbrana optuženih više puta je ukazivala na njegov sporni kredibilitet, tvrdeći da se radi o osobi koja nije pouzdana, da radi za strane službe i da je cela njegova priča o pripremi državnog udara montirana. Posle višemesečnog ispitivanja Viši sud u Podgorici je prihvatio njegovo svedočenje. Trinaest optuženih u tom procesu osuđeno je na ukupno 69 godina i sedam meseci zatvora.