Pljevlja: Centar ostaje bez drvoreda lipa

M. D.

utorak, 18. 06. 2019. u 06:28

Пљевља: Центар остаје без дрвореда липа

Foto: M. Drobnjak

Direktor "Ozona" uputio apel Pljevljacima

EKOLOŠKO društvo "Ozon" iz Nikšića apelovalo je na Pljevljake da se aktivno uključe u zaštitu životne sredine u kojoj žive, a koja je, prema oceni "Ozona" ispod svakog zakonskog i ekološkog minimuma. Reakcija ove nevladine organizacije usledila je nakon najava da će drvorede višedecenijskih lipa, koje su posečene u urbanom jezgru, prilikom rekonstrukcije glavne gradske ulice, zameniti betonskim posudama sa dekorativnim biljem.

- Aktivnim angažovanjem odbranite pravo na ono što vam po Ustavu Crne Gore i domaćim i međunarodnim zakonima o zdravoj životnoj sredini pripada. Zbog svega toga, vaše je prirodno pravo i građanska dužnost da se izborite da se novi drvoredi u glavnoj pljevaljskoj ulici vrate na mesto gde su kao simbol grada postojali decenijama unazad - saopštio je Aleksandar Perović, direktor Ekološke nevladine organizacija "Ozon" - Nikšić.

Prema njegovim rečima, teško da čovek može razumeti nečiju ideju da drvorede višedecenijskih lipa koje su posečene u urbanom jezgru, zameni betonskim posudama sa dekorativnim biljem.

- Očigledno postoji trend kod nas da se prirodne funkcije zelenila, vitalno važne za kvalitet životne sredine u urbanim zonama, posebno onim zagađenim i devastiranim, ne prepoznaju kao takve - saopštio je Perović.

PROČITAJTE I:Jadran se guši u plastici, među najzagađenijima u Evropi

On je istakao da je jasno da betonske posude i dekorativno bilje ne može zameniti posečene lipe, isto kao što je potpuno jasno da ukoliko onima koji vrše lokalnu upravu bude dopušteno da rade šta hoće, ne možemo se ni nadati ničem boljem.

- Građani imaju moć da se izbore za zdravu životnu sredinu, a to je u Pljevljima potrebnije nego igde u Crnoj Gori, pa im želim da pronađu motiv u sebi za tu borbu, što pre to bolje - zaključio je Perović.

ASFALTIRANjE

OVIH dana intezivirani su radovi u glavnoj gradskoj ulici ali od sadnje stabala nema ništa već je čitav prostor pokriven asfaltom, preko koga se postavljaju granitne ploče dok nigde nije ostavljeno mesto za drvorede. Nešto slično dešavalo se i sa Trgom 13. jul prilikom čije su rekonstrukcije posečena sva stabla a zatim celokupna površina prekrivena granitnim pločama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije