Crna Gora: Oduzeto čak 160 kilograma meda

B. Radosavović

18. 06. 2019. u 10:41

Црна Гора: Одузето чак 160 килограма меда

Od početka godine sa granice vraćeno 67 pošiljki Foto N. Skenderija

Iz Uprave za bezbednost hrane saopštili da do tržišta ne stiže loša roba, građani odahnuli. Sa granice vraćeno 210 tona namirnica, uglavnom voće i povrće zbog pesticida

SA granice je od početka godine vraćeno 210 tona hrane, dok je van upotrebe stavljeno 160 kilograma meda sumnjivog kvaliteta. Prošle godine sa crnogorskih međa vraćeno je 147 pošiljki ili 1.200 tona hrane, a dvanaest meseci ranije 800 tona. Ovo su podaci Uprave za bezbednost hrane, iz koje poručuju da je hrana na crnogorskom tržištu bezbedna i sigurna za upotrebu.

- Od početka ove godine do kraja maja vraćeno je 67 pošiljki ili 210 tona hrane - kaže Vesna Daković, direktorka Uprave za bezbednost hrane.

Najčešće se sa granice vraća voće i povrće, i to uglavnom zbog visoke koncentracije pesticida. Situacija je mnogo bolja kada su u pitanju proizvodi životinjskog porekla.

- Moram da istaknem da najmanje problema imamo sa hranom životinjskog porekla. Upravo zbog toga što se ta hrana po posebnim pravilima uvozi, a pod specijalnim nadzorom su i objekti u kojima se ona proizvodi - dodaje Dakovićeva.

Od 2017. redovno se kontroliše med, naročito onaj koji se prodaje uz magistrale i kod verskih objekata. Razlog je što se na tim mestima prodaje med koji nije pčelinji, već je nastao od biljaka poput maslačka. Takav med, napominje Dakovićeva, nije opasan po ljudsko zdravlje, ali nije pčelinji i nema utvrđeno poreklo.

Foto K. Mihajlović

- Sa tom aktivnošću, odnosno kontrolom, nastavili smo i ove godine i do sada smo oduzeli 160 kilograma meda sumnjivog kvaliteta - navela je direktorka Uprave za bezbednost hrane.

PROČITAJTE I: Falsifikatori sirup nude kao med

Inače, prema rečima Dakovićeve, u Crnu Goru dnevno uđe od 70 do 80 kamiona hrane, uglavnom iz država regiona. Svaki kontingent se iskontroliše, a inspektori tokom letnje sezone, kao i carinske službe, rade u dve smene, do 22 sata.

Foto N. Skenderija

- Garantujemo da ono što nije bezbedno ne bude na tržištu Crne Gore - poručila je Dakovićeva, podsećajući da se svakodnevno, i to u četiri nivoa, kontroliše i ono što se proizvodi na domaćem tržištu, njivama i farmama. - Analiza je pokazala da je u pojedinačnim slučajevima utvrđeno prisustvo nedozvoljenih materija. Međutim, odgovorno tvrdim da je sprečen njihov plasman na tržište. Tolerancije nema, trudimo se da sve što je u ponudi bude sigurno i zdravo. To su potvrdili i izveštaji međunarodnih institucija, jer Crna Gora, iako nije članica Evropske unije, ima standarde koji se primenjuju u državama članicama.

Vesna Daković

PRISTUPANjE EU

POGLAVLjE 12 - bezbednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor ' zvanično je otvoreno 30. juna 2016. godine. Ono predstavlja jedno od najkompleksnijih i najtežih poglavlja za sve zemlje kandidate, a pogotovo za zemlje koje imaju mali administrativni aparat kakav ima Crna Gora. Pristupanje EU pozitivno će se odraziti na proizvođače hrane zbog slobodnog kretanja robe na teritoriji Evropske unije, bez kontrole na granici, kao i na sve one koji posluju sa hranom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije