Jadran se guši u plastici, među najzagađenijima u Evropi

Tanjug / E.V.N

17. 06. 2019. u 10:46

Јадран се гуши у пластици, међу најзагађенијима у Европи

Depositphotos

Zastupljenost plastičnog otpada na dnu Jadranskog mora je među najvećim u Evropi nakon severoistočnog dela Sredozemnog i Keltskog mora

Zastupljenost plastičnog otpada na dnu Jadranskog mora je među najvećim u Evropi nakon severoistočnog dela Sredozemnog i Keltskog mora.

Otpad u Jadran stiže od oko četiri miliona ljudi koji žive uz njegove obale, a taj se broj tokom turističke sezone poveća gotovo šest puta, upozorio je međunarodni tim stručnjaka u studiji objavljenoj u časopisu Marine Pollution Bulletin, prenosi Index.

Kako se navodi, poseban problem Jadrana je to što se radi o prilično malom, plitkom i poluzatvorenom moru koje je sa Sredozemnim, koje je takođe poluzatvoreno i zagađeno, povezano Otrantskim vratima, širokima samo 80-ak kilometara.

U južne hrvatske vode većina plastičnog otpada, oko 90 odsto, dolazi zahvaljujući strujama i vetrovima najviše iz Albanije.

PROČITATJE JOŠ - BOKOKOTORSKI ZALIV: U more sasuto 30 kamiona zemlje i kamenja

Pero Tutman iz Instituta za okeanografiju i ribarstvo u Splitu (IZOR) kaže da od 70 do 80 odsto otpada u mora dolazi s kopna, dok ostalo stiže s mora od transporta, turističkih aktivnosti, nautičkog turizma, ribarstva, s ofšor platformi.


Depositphotos

"Mediteran je nažalost jedno od zagađenijih mora zato što je poluzatvoreni bazen, a gravitira mu celi niz zemalja različitog civilizacijskog dosega. Tu su brojne zemlje Azije, Afrike i Evrope, a nažalost nivo ekološke svesti i ponašanja nije svuda na najvišem nivou", rekao je on.

PROČITAJTE JOŠ - Zabeležen prvi masovni pomor školjke periske u Jadranu

Inače vrema razgradnje plastike u moru je 450 godina, aluminijumske konzerve 200-500 godina, drva 13 godina, papira dve do četiri nedelje...


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije