Nevoljnicima kuća godišnje!

M. SEKULOVIĆ

ponedeljak, 17. 06. 2019. u 11:33

Невољницима кућа годишње!

Vernici ispred Cetinjskog manastira

Dobrotvorni fond Mitropolije crnogorsko-primorske "Čovjekoljublje" u misiji pomoći najugroženijima. Novac za izgradnju prikupljaju od dobrotvoljnih priloga. Najveći priložnik je manastir Ostrog

VEST da je nedavno desetočlana porodica prognanika sa Kosmeta Velimira Spasića dobila kuću na poklon, koju joj je uz pomoć dobrih ljudi sagradio Dobrotvorni fond Mitropolije crnogorsko-primorske "Čovjekoljublje", čija kancelarija radi pri Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici zadivila je javnost ne samo u Crnoj Gori. Jer, Spasići nisu bili jedini koji su dobili krov nad glavom od "Čovjekoljublja". Pre njih u Podgorici je izgrađena kuća za porodicu Janjušević, koja ima devet članova odnosno sedmoro dece, a dom je dobio i bračni par Stevanović sa šestoro dece. Ono što kruniše rad Fonda jeste izgradnja kuća - za jednu višečlanu porodicu godišnje!

- "Čovjekoljublje" je osnovano 2016. godine sa blagoslovom mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, a deluje pod upravom predsednika Upravnog odbora protojereja Branka Vujačića. Dobrotvorni fond funkcioniše kao veća celina na nivou Srpske pravoslavne crkve još od devedesetih godina prošlog veka, a kancelarija u Podgorici predstavlja samo jedan njen ogranak - priča koordinator Dobrotvornog fonda Mitropolije crnogorsko-primorske Vladimir Milunović.

S obzirom na to da humanitarna delatnost podrazumeva rad sa najosetljivijim slojevima društva, angažovani u fondu su svakodnevno upućeni na teške životne priče i gotovo nemoguće uslove života.

Pročitajte još - Desetoro Spasića u toplini svog doma

- Siromaštvo, glad i nevolju skoro uvek prate bolest i rastrojenost, pa je često teško izaći u susret svim potrebama ugroženog čoveka. Svoju humanitarnu pomoć Fond bazira na obezbeđivanju namirnica, lekova i garderobe. Nedavno je obezbedio sredstva za organizovanje dopunske nastave iz svih predmeta za decu korisnika koja pohađaju osnovnu školu - kaže Milunović i napominje da svi koji se prijave za pomoć moraju proći kroz određenu proceduru u kojoj se utvrđuje stepen ugroženosti. - Zbog ogromnog broja onih koji se javljaju za pomoć, Fond ponekad nije u mogućnosti da svima izađe u susret. U takvim slučajevima prednost se daje onim najugroženijim, a to su često porodice sa mnogo dece.

NARODNE KUHINjE MILUNOVIĆ napominje da su pod okriljem "Čovjekoljublja" osnovane narodne kuhinje pri hramu u Podgorici, potom u Beranama u okviru Eparhije budimljansko-nikšićke i u Bijelom Polju. Iz njih se dnevno nevoljnicima podeli gotovo 1.000 obroka.

Sredstva za ovu izgradnju se prikupljaju zahvaljujući prilozima iz kasica koje je Fond u saradnji sa Narodnom kuhinjom pri Hramu, rasporedio u nekoliko prijateljskih firmi i marketa, čime je omogućeno svim ljudima dobre volje da učestvuju u ovim poduhvatima. Svoj doprinos daju i velike građevinske firme i prodavnice ostalih materijala neophodnih za izgradnju kuće. Najveći priložnik ove organizacije je manastir Ostrog koji redovno odvaja donaciju od svojih sredstava.

HUMANOST JE ZADATAK SVIH

- ZA unapređivanje rada "Čovekoljublja" svakako je potreban ogroman trud, ali neizostavna je podrška celokupne zajednice. Sa uspešnim delima svi napreduju, ugroženi dobiju utehu, a priložnici blagoslov koji im tajanstveno daje snagu za nove pobede. Humanost je zadatak svih nas i uspeh misije ovog fonda je uspeh svih. Nadamo se da ćemo još bolje i kvalitetnije delovati na polju humanosti, jer po rečima iz Svetog pisma: Ruka dajuščago ne oskudjevaet - kaže Milunović.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije