VLADA je usvojila Predlog zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, kojim je konzumacija duvana strogo zabranjena u bilo kom delu zatvorenog prostora.

Prema rečima ministra zdravlja Kenana Hrapovića, zabrana pušenja u regulatornom sistemu postoji i taj zakonski propis je usvojen 2004, a inoviran 2011. i 2016. godine. Osim toga, ističe Hrapović, tu je i Zakon o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja u ugostiteljskim objektima, prvi put donet 2012. godine, a potom i novi 2017. Njime je u ugostiteljskim objektima dozvoljena upotreba duvanskih proizvoda, ukoliko vlasnik objekta plaća taksu u iznosu od jednog evra po kvadratu prostora.

Ministar tvrdi da je praksa pokazala da zakoni nisu dali očekivane rezultate, te da je naplata slaba.

Pročitajte još - Crna Gora: Drakonske kazne za pušenje u restoranu

Novim zakonskim rešenjem strogo je zabranjeno konzumiranje duvanskih proizvoda u bilo kom delu zatvorenog prostora u kome poslove, između ostalog, obavljaju državni i lokalni organi i službe; prostora u kome se obavljaju zdravstvena, vaspitno-obrazovna ili kulturna delatnost; socijalna zaštita; sport i rekreacija; trgovinska delatnost; proizvodnja, promet i skladištenje hrane; snimanje i javno emitovanje programa, kao i u prostoru u kome se održavaju sastanci i javni skupovi.

Pročitajte još - CIGARETE NI U PARKU: Ukida se pravo na pušenje!

- Još važnije, ne dozvoljava se pušenje u bilo kojoj prostoriji ili njenom delu u kojoj se konzumiraju hrana i piće. Dakle, u delovima kafića, barova, restorana u kojima se služi piće ili hrana, strogo je zabranjeno pušenje - naglasio je Hrapović.

Usvajanjem ovog Zakona automatski prestaje da važi Zakon o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja u ugostiteljskim objektima.

Predlogom zakona utvrđeni su izuzeci i to na zahtev Privredne komore Crne Gore i priređivača igara na sreću, pa će pušenje biti dozvoljeno u kazinima.

ELEKTRONSKE CIGARE

JOŠ jedna važna novina jeste da se ovim zakonom uređuje promet i upotreba novih duvanskih proizvoda i elektronskih cigareta. I prema ovim vrstama proizvoda smo opredelili isti stav - zabranjena je njihova upotreba u zatvorenom, odnosno radnom ili javnom prostoru - istakao je Hrapović.