IAKO je Upravni sud Crne Gore poništio odluku o smeni predsednika Opštine Kotor Vladimir Jokića (Demokratska CG), a šefica lokalnog parlamenta Dragica Perović (DSS) otkazala sednicu SO koja je bila zakazana za petak, iz Demokratske partije socijalista poručuju da se zna ko je nova većina u Kotoru i da spremno očekuju novu sednicu Skupštine i izbor njihovog kandidata Željka Aprcovića za gradonačelnika. Ne žele, zasad, da komentarišu sudsku odluku.

- Zna se ko je većina u Kotoru - kaže Mihailo Anđušić (DPS). - Kotor će dobiti novog predsednika iz nove skupštinske većine ukoliko ne bude novih nelegitimnih odluka od strane vlasti koja je dovela opštinu u situaciju u kojoj se nalazi.

U taboru Demokratske Crne Gore vlada zadovoljstvo odlukom Upravnog suda.

- Sada očekujem od partija javno izvinjenje građanima Kotora, jer zbog njihovog nasilja grad nije funkcionisao - kazao je novinarima Vladimir Jokić. - Zbog svega ovoga nisu isplaćivane zarade u lokalnoj samoupravi. Učinićemo sve kako bi se posledice sanirale i grad počeo normalno da funkcioniše.

Pročitajte još - UPRAVNI SUD PONIŠTIO ODLUKU: Bivši predsednik Kotora nelegalno smenjen

Član Predsedništva Demokrata Neven Gošović dodaje da je odlukom Upravnog suda potvrđen njihov stav da je odluka o prestanku mandata Jokiću nezakonita.

- Ona je doneta od strane grupe odbornika u pauzi skupštinskog zasedanja i potpisana od strane neovlašćenog lica - kazao je Gošović.

Predsednika opštinske skupštine Dragica Perović smatra da je Upravni sud "poslušao glas razuma".

- Sve je počelo sa hajdučijom, a sada se svemu stalo na kraj - ocenjuje Perovićeva.

Vladimir Jokić je razrešen funkcije predsednika opštine Kotor 24. aprila, glasovima DPS, Hrvatske građanske inicijative, Liberalne partije i Socijaldemokrata. Presudni su ipak bili glasovi šefice kluba odbornika SDP-a Brune Lončarević. Ona je u u petak poručila da želi dobro Kotoru i da nema nameru da uzme nijednu funkciju u gradskoj upravi.

Pročitajte još - Smena gradonačelnika Kotora podigla buru

IPAK SMENE?

U DPS Kotora navode da je sasvim izvesno da će Vladimir Jokić biti smenjen i da je Upravni sud zanemario činjenice da je samovoljno donosio odluke iz nadležnosti Skupštine, zbog nepostojanja budžeta za 2019, nedonošenja vitalnih i zakonom propisanih strateških dokumenata od značaja za razvoj grada Kotora, nezakonitog zapošljavanja aktivista, kumova i rodbine, kao i zbog nepostojanja nijedne kapitalne investicije od konstituisanja vlasti pa do danas. Iz DPS su poručili da će i Dragica Perović biti smenjena zbog "blokade i neodržavanja sednica Skupštine, grubog kršenja statuta i poslovnika SO Kotor, nepoštovanja većinske volje građana".