Bilbord vojnika JNA sa podignutim rukama osvanuo u Sloveniji

Tanjug

14. 06. 2019. u 09:28

SDS je izazvala veliku buru u javnosti kada su se na društvenim mrežama pojavile fotografije bilborda, uz tekst:"25. jun, čestitamo Dan državnosti. SDS"

Билборд војника ЈНА са подигнутим рукама освануо у Словенији

Foto: Twitter

Slovenija uskoro slavi Dan državnosti, a politička partija Slovenačka demokratska stranka (SDS), čiji je lider bivši premijer Janez Janša, odlučila je da taj praznik obeleži i bizarnom čestitkom Slovencima koju im je uputila putem bilborda na kojem je vojnik JNA s podignutim rukama u znak predaje.

Ovim potezom SDS je izazvala veliku buru u javnosti kada su se na društvenim mrežama pojavile fotografije bilborda, uz tekst:"25. jun, čestitamo Dan državnosti. SDS". Prema novodima, sporni bilbord se nalazi u Ljubljani, piše Blic.

Pročitajte još:
Sud u Strazburu o tužbi Slovenije protiv Hrvatska zbog Ljubljanske banke

Raspad SFR Jugoslavije i uvod u rat koji je odneo na desetine hiljada života, započeo je referendumom koji je održan 23. decembra 1990. godine u Sloveniji. Završetak glasanja doneo je rezultate u kojima se čak 95 odsto Slovenaca odlučilo da glasa za samostalnost. Ti rezultati su stvorili Osnovne ustavne povelje o suverenitetu i nezavisnosti Republike Slovenije 25. juna 1991. godine i na taj način je jednostrano ozvaničena nezavisnost te zemlje.

Dva dana kasnije, jedinice JNA su bile rešene da po cenu rata ne dozvole takav epilog i razbijanje SFR Jugoslavije, pa je 27. juna 1991. godine došlo do sukoba snaga JNA i novoformirane slovenačke teritorijalne odbrane, na čijem čelu su se nalazili Janez Janša i Igor Bačvar. Sukob koji je trajao desetak dana, odneo je više od 60 života vojnika, dok je ranjeno više od 300, a na kraju je rezultirao povlačenjem JNA, podsetio je Blic.

Sa nekoliko meseci razlike, na sličan korak su se odlučili i Hrvati koji su na referendumu održanom 19. maja 1991. godine sa 94,7 odsto glasova takođe doneli odluku da se odvoje iz federacije, a zvanično proglašenje Socijalističke Republike Hrvatske od strane Sabora, dogodilo se 8. oktobra iste godine.

Nakon toga, došlo je do sukoba između Srba, Hrvata i Bosanaca koji su eskalirali sve do konačnog zaključenja mira Dejtonskim sporazumom koji je potpisan u Parizu 14. decembra 1995. godine.

Zbog svega navedenog, na društvenim mrežama su potez Janeza Janše okrakterisali kao neukusan i neumesan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Janko

23.06.2019. 16:01

@Mitre - Evo ja sam Slovenac i ispravit ču tvoj srpski. "Ni su" se piše "nisu", zajedno...hahaha...Eto, hvala bogu da nismo bili Jugosloveni.

Stojan

14.06.2019. 19:57

Mogli su da stave nesto konkretnije, recimo sliku kada pucaju na vojnika sa podignutim rukama

iz glave

14.06.2019. 23:00

„Србе на врбе” је шовинистички слоган изведен из ксенофобичне песме „Бојни гром” или „Србе на врбе” словеначког политичара Марка Натлачена....да смо тада имали ђенерале а не титове пудлице за словенију се не би знало