EKOLOZI STALI U ODBRANU PRIRODE: Unesko savetuje, a vlast ignoriše

I. D. S.

četvrtak, 13. 06. 2019. u 21:07

ЕКОЛОЗИ СТАЛИ У ОДБРАНУ ПРИРОДЕ: Унеско саветује, а власт игнорише

Izgradnja auto-puta iznad korita Tare

Ekološke organizacije u Crnoj Gori traže odgovornost nadležnih za nemar prema prirodi. Uprkos primedbama međunarodne zajednice, devastacija reka i jezera ne prestaje

EKOLOZI Crne Gore su u četvrtak digli svoj glas ispred zgrade Vlade u Podgorici, posle mnogobrojnih upozorenja i apela, ali i primedaba koje su stigle od priznatih institucija međunarodne zajednice - da se prestane sa uništavanjem prirodnog kapitala, na šta su vlasti "ekološke države" ostale neme.

Iz više ekoloških nevladinih organizacija, zajedno sa NVO MANS, pozvali su nadležne na odgovornost, optužujući ih da ignorišu preporuke međunarodne zajednice kada je u pitanju zaštita prirodnih dobara: Skadarskog jezera, reke Tare, Solane u Ulcinju, ali i, kako tvrde, neodržive politike sa izgradnjom malih hidroelektrana.

Kako su istakli, uprkos preporukama međunaronih organizacija da se na Skadarskom jezeru obustave svi radovi dok ne bude završeno mapiranje Natura 2000 područja u delu tog nacionalnog parka, u toku su radovi na površini od oko 3.000 metara kvadratnih zelene površine. Taj prostor, kako ističu, potpuno je devastiran zbog priprema za izgradnju.

- Mapiranje još nije urađeno, a terenski snimci do kojih smo slučajno došli pokazuju da su radovi o kojima javnost ništa ne zna uveliko u toku - kazala je Ksenija Medenica iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP).

Pročitajte još - Crna Gora: Za ekologiju potrebno čak 1,4 milijarde evra

U Koaliciji 27 su podsetili na ocenu Evropske komisije iz novembra, prema kojoj je većina koncesija za MHE u Crnoj Gori dodeljena bez validnih osnova, odgovarajućih planskih dokumenata, strateških smernica i preciznih podataka o potencijalima, kao i uticajima realizacije tih projekata na životnu sredinu.

- Svesni smo toga da Ministarstvo ekonomije radi na reviziji ugovora o koncesiji za izgradnju MHE, ali nije jasno po kojim kriterijumima se sprovodi taj proces. Poslanici Evropskog parlamenta su jasno izjavili da tamo gde nije bilo suštinskog učešća građana, ugovori za HE moraju biti raskinuti - kazali su u NVO Grin houm.

Tvrde da Ministarstvo ekonomije i lokalne samouprave ćuti, dok investitori realizuju energetske dozvole, započinju radove kopanjem obala i reka širom severa Crne Gore.

Iz Građanske inicijative za očuvanje reke Bukovice, gde meštani danima stražare, a gde su počeli radovi na izgradnji MHE, poručili su ponovo da će životima braniti ne samo reke, već i planine i šume.

Pročitajte još - Završena regata posvećena energetici i životnoj sredini

Lazar Grdinić iz MANS-a govorio je o međunarodnim izveštajima koji tretiraju problem Tare, navodeći da je Unesko potvrdio ono što NVO sektor mesecima tvrdi - da je teren na Tari potpuno devastiran.

- Krajnje je vreme da se prepozna zašto je to tako. Ni posle sedam meseci od kada je više NVO podnelo krivične prijave u vezi sa stanjem na Tari mi nemamo nikakav odgovor. Nemamo nikakvu informaciju o tome šta inspekcije rade. Uprava za inspekcijske poslove odbija da dostavi bilo kakva dokumenta koja se tiču inspekcijskog nadzora na gradilištu auto-puta Bar - Boljare - kazao je Grdinić, dodajući da se konačno mora prepoznati odgovornost unutar institucija, zašto je trasa auto-puta uopšte projektovana kanjonom Tare.

UNESKO: RADOVI UNIŠTILI KORITO TARE

MISIJA Uneska, nakon posete gradilišta auto-puta Bar - Boljare, donela je zaključak da su izgradnja mostova i eksploatacija i odlaganje šljunka i peska ozbiljno devastirali korito Tare, navode u NVO MANS. Misija je predložila da se hitno napravi procena i pomno prati uticaj izgradnje auto-puta na nizvodno područje reke i da se redovno obaveštava Unesko.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije