STRUČNI tim Nevladinog udruženja "Klub Velika" za utvrđivanje istine o genocidu u selu Velika 28. jula 1944. godine, istraživačkim radom došao je do novih podataka o zločinu o kom se dugo ćutalo, a koji je po razmerama jedan od najvećih u Drugom svetskom ratu. Prikupljen je veliki broj fotografija nastalih tog kobnog datuma, koje će biti izložene od 27. do 29. jula u mestu u kom su zloglasne SS divizije "Princ Eugen" i "Skenderbeg" uz pomoć vulnetara i balista iz Metohije, Plava i Gusinja, kao i pripadnika muslimanske milicije iz Petnjice i okoline. Za nekoliko sati zverski su masakrirali i likvidirali nekoliko stotina ljudi, uglavnom žena, dece i staraca.

Portal velika.me objavio je ekskluzivno fotografiju nastalu na dan pokolja u Velici, na kojoj se vidi 49 zarobljenih meštana, okruženih krvnicima, koji su potom sprovedeni u Peć i Prištinu, a odatle u logor u Beču, gde su bili do devetog maja 1945. Iz kamiona je jedino uspeo da pobegne Ljubomir Živaljević, dok je Radmila Živaljevića, koji je bio dete, na Čakoru uzeo neki šofer i poveo ga u Peć.

Pročitajte još - Obeležavanje sedam decenija od ratnog zločina u Velici

Veličani su uspeli da dođu i do dokumenata SS divizije "Skenderbeg" o svojim zarobljenim precima. A ovih dana u punom jeku su aktivnosti na prikupljanju i prečišćavanju spiska žrtava genocida u Velici.

- Podaci o broju svirepo likvidiranih tek treba da se sumiraju, ali, prema onome što smo uspeli da prikupimo, njihov broj je više od 500 - kazali su u Stručnom timu.

Oni "bratski pozivaju sve Veličane, žitelje Gornje Ržanice i drugih sela Gornjeg Polimlja, kao i rodbinu i potomke veličkih žrtava iz ostalih krajeva, koji su se tog kobnog dana zatekli u Velici ili nešto znaju o stradalim srodnicima, komšijama i prijateljima, da dostave podatke koje imaju o žrtvama genocida".

Pročitajte još - Genocid o kome se dugo ćutalo!

Dragoceni su podaci: ime i prezime žrtve, ime oca, godine starosti, za udatu ime supruga i devojačko prezime. Značajni su i: mesto i opis pogibije ili bilo koji drugi detalj, u vezi sa 28. julom 1944. Tim ukazuje da je poslednji trenutak da se na valjan način uradi revizija spiska žrtava genocida dok još postoje ljudi koji pamte zločin ili svedočenje bližnjih.

BLAGOSLOV

ZA ovaj posao Stručni tim je dobio blagoslov episkopa budimljansko-nikšićkog gospodina Joanikija, koji će i ove godine služiti zaupokojenu liturgiju mučki pobijenim Veličanima u Crkvi Svetih Kirika i Julite. Hram su podigli njihovi potomci u znak sećanja i opomene kako se sličan zločin nigde i nikada ne bi ponovio.