Gej brakovi na čekanju

I. D. Stojadinović

12. 06. 2019. u 07:42

Геј бракови на чекању

Parada u Podgorici Foto in4s

LGBTK razočarani što skupština nije obezbedila većinu. Barac: Uzdamo se u građanski orijentisane partije

U NEVLADINOJ organizaciji "LGBTK forum Progres" razočarani su činjenicom da Skupština Crne Gore još jednom nije obezbedila građansku većinu potrebnu za izglasavanje Zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola, ali, kako tvrde, optimistični su, te se nadaju da će se ona oformiti u narednom periodu. Naime, u ponedeljak je još jednom odloženo glasanje o tom zakonu, a odlaganje je predložio poslanik vladajućeg DPS-a Nikola Rakočević.

- Nadamo se da će biti dovoljno neko vreme koje ćemo na ovaj način dobiti, da ipak razgovaramo sa onima u koaliciji, ali i sa poslanicima opozicije i shvatimo da je ovo interes u pravcu građanske Crne Gore - obrazložio je Rakočević zahtev za odlaganje.

Uprkos razočaranju, i u NVO "LGBTK Progres" su optimistični.

- Uzdamo se u građanski orijentisane partije da će u svojim redovima da pronađu volje i kapaciteta da ispoštuju ne samo LGBTK osobe, već sve one građane koji su na prethodnim izborima podržali njihove građanske programe - kazao je izvršni direktor te NVO Džon M. Barac. Barac dodaje da polažu nadu u formiranje građanske većine u Skupštini koja će podržati Zakon o životnom partnerstvu.

Protačite još - I gej đetići kod matičara?

Poslanici Bošnjačke i albanskih stranaka su ranije kazali da neće podržati zakon, a iz DF su još dok se o zakonu raspravljalo ocenili da njegovim usvajanjem vlast želi da se obračuna sa crnogorskim moralom i tradicijom.

Džon M. Barac


EVROPSKA I LjUDSKA OBAVEZA

POSLANIK SDP Raško Konjević kazao je da će glasati za Predlog zakona o životnom partnerstvu lica istog pola.

- Nećemo kao parlament imati većinu za jedan takav zakon, ali to je svakako poruka Vladi da se potrudi da unutar vladajuće većine obezbedi 41 glas - kazao je Konjević.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije