Otkaz onima koji odbiju učešće u NATO misijama

Tanjug

ponedeljak, 10. 06. 2019. u 20:30

Отказ онима који одбију учешће у НАТО мисијама

Foto Ministarstvo vojske CG

Prema izmenama zakona koje je danas usvojio crnogorski parlament, predviđeno je da službenom licu u Vojsci Crne Gore prestaje služba ukoliko odbije učešće u NATO misiji u inostranstvu

Prema izmenama zakona koje je danas usvojio crnogorski parlament, predviđeno je da službenom licu u Vojsci Crne Gore prestaje služba ukoliko odbije učešće u NATO misiji u inostranstvu.

Zakonskim izmenama propisuje se postojanje rezervnog sastava koji čine oficiri, podoficiri i vojnici, prenela je RTCG.

Profesionalnom vojnom licu prestaje služba u Vojsci ako ne stupi na dužnost formacijskog mesta na koje je postavljeno, odbije učće u međunarodnim snagama u inostranstvu u koje je upućen u skladu sa zakonom kojim se uređuje upotreba jedinica Vojske u međunarodnim misijama i ukoliko ne završi obuku za samostalno vršenje dužnosti svog formacijskog mesta.

Izmenama zakona propisuje se da profesionalno vojno lice po ugovoru, kome prestane služba u Vojsci bez njegove krivice, ima pravo na otpremninu u visini od petnaestostrukog iznosa bruto zarade.

Predviđeno je i da civilno lice može nositi i upotrebljavati oružje i vojnu uniformu u uslovima ratnog ili vanrednog stanja, kao i za vreme obuke, vojne vežbe, pripravnosti ili kontrole borbene spremnosti, ako je obučeno za to.

Izmenama se prvi put uvode počasni činovi, koji se mogu dodeljivati građanima Crne Gore koji su bili oficiri VCG ili vojski ranijih država, zbog zasluga za razvoj odbrane.

Novim zakonom, u cilju poboljšanja operativnosti, preraspodeljene su nadležnosti ministra odbrane i nacelnika Generalštaba Vojske, kao i novi delokrug poslova Generalštaba.

Osim Dana Vojske, koji se obeležava 7. oktobra, predviđeno je da svoj dan imaju Mornarica, vazduhoplovstvo i kopnena vojska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Radisa

11.06.2019. 01:02

Na zalost obicni ljudi ce da gube glave zbog tudjih interesa, vodite rat koji nije Vas.

Ролекс.

07.10.2019. 22:34

Каква је то војска шака јада,да сам са народомЦ.Горе неби ни пришо тој Миливој жабокречини.