KADA su u predvečerje svog Praznika sredine jeseni (Džungćija), koji se obeležava 27. septembra, pre nepune četiri godine u dvorani Centra za kulturu od učenika za Osnovno muzičko obrazovanje u Kolašinu čuli svoju pesmu "Moje kinesko srce", koju su deca otpevala na kineskom pod dirigentskom palicom nastavnice Marijene Čavor Bulatović, mnogi od nekoliko stotina Kineza, radnika kineske kompanije CRBC, koji su tada počeli radove na auto-putu Bar - Boljare, smeštenih u kampu Jabuka kod Kolašina, nisu mogli da zaustavi suze.

- Ovo je naš način da vas pozdravimo, i da to bude naša dobrodošlica vama u Crnu Goru i Kolašin. Zadovoljstvo nam je što prvi crnogorski auto-put radi kineska kompanija. Nadam se da ćete se u našem gradu i našoj državi osećati prijatno - zborila je tadašnja predsednica Opštine Kolašin Željka Vuksanović, koja je goste poslužila kolačićima u obliku meseca, koji se tradicionalno u toj zemlji peku i jedu u vreme Džungćija.

POSLOVIČNO smirenim Kinezima, koji grade deonicu puta Smokovac - Mateševo, iskrile su tada suze u očima. Kolašinci nisu dugo čekali na "revanš":

PROČITAJTE JOŠ - PRVI PUT U ISTORIJI SVETINjE: Kinezi Jang i Li se u crkvi Svetog Marka zakleli na vernost

"Bjelasicom pasla stada", uzvratila je nešto kasnije, na istom mestu i na čistom srpskom, umetnička delegacija iz Kine.

- Naučili smo pesmu u znak zahvalnosti za kolašinsku dobrodošlicu i nedavno priređeni koncert u čast Praznika sredine jeseni - odgovorili su gosti - članovi umetničke grupe Univerziteta nauke i tehnologije Čanša.

DOMAĆINI nisu mogli da poveruju slušajući stihove svoje "himne" iz grla Kineza, čiji sunarodnici su se odomaćili u Kolašinu, a sa seljanima iz Jabuke i okolnih sela su postali pravi drugari.

Hor Osnovne muzičke škole u Kolašinu, pod dirigentskom palicom Marijene Čavor Bulatović, peva na kineskom "Moje kinesko srce"


- Svrate, popijemo poneko pivo, kafu. Naravno, ima i roštilja. Divni ljudi i dobri radici su to - kaže Dragan Đukić sa Jabuke.

Jelovnik u jednom restoranu je odštampan na kineskom.

PROČITAJTE JOŠ - Kinezi krote divljinu Crne Gore

- Najviše vole jagnjetinu - kažu.

Meštani su još zadovoljniji što su mnogi našli posao kod podizvođača u firmama koje rade kod Kineza.

- Zarade se plate kojih u Kolašinu nema. Vozači prime i po 800 evra - otkrivaju nam domaćini.

Kineski ambasador Liu Jin sa čelnicima Opštine Kolašin Foto Opština Kolašin


ZAHVALNOST

Kolašincima izrazio je ambasador Kine u Crnoj Gori Liu Jin, prilikom nedavne posete predsedniku Opštine Milosavu Bulatoviću.

SPASAVANjE DA Kinezi pamte dobročinstvo, podsetio je ambasador ove zemlje, zahvalivši na spasavanju dvojice njihovih građana iz snežnih nameta na Bjelasici, kuda su oni vozilom zimus krenuli ka Beranama. - Kinezi su nam obećali pomoć u opremanju naše Službe zaštite i spasavanja. Razmotriće mogućnost podrške Komunalnom preduzeću, kao servisa turističkog i ekološkog Kolašina - kaže Bulatović. Kineska kompanija CRBC je uplatila donaciju od 10.000 evra za rekonstrukciju OŠ "Risto Manojlović" u Gornjem Lipovu kod Kolašina.

- Došao sam u Kolašin da izrazim zahvalnost gradu i građanima kako su primili naše radnike na gradilištu auto-puta. Takođe smo precizirali četiri moguća sektora saradnje, i to su lekovito bilje, drvoprerada, turizam i ekologija. Crna Gora je ekološka država, jedina u Evropi, a tu možemo razmenjivati iskustva. Završetak auto-puta će omogućiti da u Crnu Goru, a samim tim i u Kolašin, dolazi sve više kineskih turista koji ovde imaju raznovrsnu ponudu. Nedavno sam posetio i Biogradsko jezero i uverio se u lepotu prirode. Posebno sam zahvalio predsedniku i spasiocima koji su prošle zime spasli dvojicu turista iz Kine, pokazujući veliku stručnost i profesionalnost - rekao je ambasador Liu Jin.

Posebno je bio zadovoljan rečima predsednika Bulatovića da se auto-put gradi kvalitetno i da će biti završen naredne godine.

- Kada su pre četiri godine počeli radovi na auto-putu, Kolašin je bio prvi domaćin kompaniji CRBC i njenim radnicima. Radovi su počeli na četvrtoj deonici gradilišta koja pripada kolašinskoj opštini, a jedan od prvih objekata je bio kamp na Jabuci. Od tada Kolašin živi sa auto-putem, ali i kompanijom CRBC i njenim radnicima. Kinezi ovde nisu samo radnici i gosti, oni su više od toga, i ponosan sam na tu saradnju - saopštio je Milosav Bato Bulatović ambasadoru Kine.