NATO je prihvatio zahtev Ministarstva odbrane Crne Gore za pomoć u uspostavljanju nadzora vazdušnog prostora. Radar velikog dometa - 3D, vredan oko 20 miliona evra, koji će kontrolisati crnogorsko nebo, ali i šire, biće uskoro instaliran na vrhu Bjelasice.

- Našoj zemlji odobrena je dodela radara velikog dometa za nadzor crnogorskog vazdušnog prostora. Radar je dat Crnoj Gori besplatno na korišćenje na neodređeno vreme. Ovo je najpovoljnije srednjoročno rešenje za nadzor crnogorskog vazdušnog prostora koje će dodatno unaprediti suverenitet i bezbednost vazdušnog saobraćaja u našoj zemlji - saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Nebo Crne Gore od juna prošle godine čuvaju avioni NATO - tri grčka i dva italijanska presretača. Za to vreme imali su samo jednu intervenciju, i to 11. aprila kada su dva aviona "jurofajtera", italijanskog ratnog vazduhoplovstva presrela civilni avion koji je izgubio komunikaciju sa civilnom kontrolom vazdušnog prostora nad Hrvatskom i krenu na jug prema Crnoj Gori i Albaniji. Još ranije je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragutin Dakić na sednici parlamentarnog Odbora za odbranu i bezbednost najavio vredan poklon od Alijanse.

PROČITAJTE JOŠ: Sa Bjelasice preko Srbije NATO snima i Rusiju!

- Imajući u vidu konfiguraciju Crne Gore, kao i to da imamo dosta takozvanih tamnih uglova, opredelili smo se za nabavku radara i na taj način će naš vazdušni prostor biti integrisan u NATO sistem - poručio je Dakić.

OTKAZI! CRNOGORSKI parlament raspravljao je ovih dana o izmena i dopunama Zakona o vojsci kojima je, između ostalog, predviđen otkaz svakom vojniku koji odbije da učestvuje u NATO misijama, kao i novčane kazne do 1.500 evra za one koji se ne odazovu pozivu za službu u rezervnom sastavu vojske.

Strahinja Bulajić, poslanik Demokratskog fronta, kazao je za "Novosti" da će radar biti u funkciji kontrole vazdušnog prostora, što je u nadležnosti Alijanse.

- Takođe ovaj "poklon" može da bude i znak pojačanog prisustva vazdušnih snaga NATO i korišćenja aerodroma Golubovci za vojne potrebe ili čak najave formiranja vojne baze u Crnoj Gori, mada se svaki vojni objekat, u sadašnjim uslovima, može smatrati NATO bazom - kaže Bulajić. - Generalno, sve je upereno protiv Rusije i Srbije. Crna Gora predstavlja poligon sa kojeg NATO kao glavni globalni remetilački faktor vrši dalja dejstva prema Srbiji, što znači da svakako predstavlja legitimnu metu u slučaju obračuna tih zemalja sa NATO.

PROČITAJTE JOŠ: Poslanici traže da se ispitaju posledice NATO bombi u Crnoj Gori
RAVNOPRAVNI SA NAJSNAŽNIJIMA

- GRAĐANI Crne Gore mogu da budu ponosni što naša država ravnopravno stoji rame uz rame sa najsnažnijim demokratijama sveta, kroz ulogu saveznika u globalnim izazovima koji dotiču svaki kutak planete. To i jeste deo najboljih tradicija Crne Gore, da smo uvek tamo gde smo potrebni našim partnerima. Ali, danas, za razliku od mnogo drugih prilika u našoj istoriji, mi iza sebe imamo saveznike koji su spremni da nam pomognu u svakom izazovu, i u bilo kojem trenutku - kazao je premijer Duško Marković.