ZAGREB OD STALNOG DOPISNIKA

TROČLANA ekipa mladih Srba, koji pohađaju pravoslavnu gimnaziju Katarina Kantakuzina Branković ubedljivi su pobednici kviza Gradske biblioteke gde se proveravalo znanje iz hrvatskog jezika. Reč je o Aleksandru Mediću i Đorđu Subotiću iz Knina i Siniši Nenadoviću iz Daruvara, a pobedili su nakon pokazanog znanja iz jezika i hrvatske književnosti učenike elitnih zagrebačkih škola.

Pročitajte još: Đaci Danilovgrada opet brane srpski jezik i ćirilicu

Trojica mladih Srba inače zajedno stanuju u učeničkom domu, a odlični su učenici i polaznici trećeg razreda gimnazije. Uspeh, baš iz poznavanja hrvatskog jezika, privukao je pažnju mnogih u Zagrebu, iako upravnik gimnazije Slobodan Lalić nije znao da su se uopšte takmičili. Prijavili su se bez posebne pripreme i u sedam nedelja lako pobeđivali konkurente.

Pročitajte još: Tesla spaja francuske i srpske đake

Mladi u Zagrebu poslednjih godina inače organizuju razne kvizove, pogotovo pre državne mature, a trojica mladih učenika iz pravoslavne gimnazije kažu da su najviše naučili od svojih profesora koji se trude da im približe i hrvatski i srpski jezik. Prepreka nije bilo ni to što su pitanja za kviz bila i iz četvrtog razreda koji će upisati tek sledeće školske godine.

Kažu da u školi uče hrvatski, ali ne žele da se odreknu ni znanja srpskog jezika. Uostalom, tako upoznaju i dela velikih srpskih pisaca, od Nušića do Ćopića, koja su davno izbačena iz programa koji se uči u hrvatskim školama.

Za nagradu učenici su dobili godišnje besplatno članstvo u Gradskoj biblioteci. Dobili su i bonove za kupovinu knjiga, poklone od sponzora, ali kažu da im je od svega važnije da su se zabavili.

Foto Srpska gimnazija Pravoslavna gimnazija "Katarina Kantakuzina Branković"

Podelili su se na područja koja im najbolje idu, od gramatike do književnosti, kao i poznavanja opšte kulture, koja se takođe proveravala na kvizu. Iako do fakulteta još ima vremena, zanimljivo je da u ovom trenutku književnost i jezike neće nijedan od njih studirati.

Aleksandar, Đorđe i Siniša stanuju u domu koji nosi naziv "Bruno Bušić", po hrvatskom emigrantu koji je 1978. ubijen u Parizu, a ubistvo je pripisano UDBI. Kada su došli u Zagreb bilo je i nekih malih provokacija kako Srbi stanuju u domu koji je nazvan po hrvatskom nacionalisti, ali sada više nema nikakvih problema.

Uostalom, i u srpsku gimnaziju ne idu samo deca srpske nacionalnosti, ona je otvorena za sve, a dobar sistem nastave ionako privlači sve više učenika.

PROFESORKA

NAGRAĐENI učenici posebno hvale svoju profesorku Miru Bičanić, jedinu učesnicu hrvatske varijante kviza "Ko želi biti milioner", koja je osvojila milion kuna. Pre tog kviza ona je radila u Poljoprivrednoj školi, a nakon slave koju je stekla učešćem u popularnom kvizu zaposlila se u pravoslavnoj gimnaziji. Kaže da su uslovi za rad u gimnaziji odlični, odeljenja su mala, a znanje je ispred svega.