ISTRAŽIVANjE NAFTE I GASA NA JADRANU: Rusi buše - NATO ćuti

V. KADIĆ

sreda, 05. 06. 2019. u 07:54

ИСТРАЖИВАЊЕ НАФТЕ И ГАСА НА ЈАДРАНУ: Руси буше - НАТО ћути

Naftna platforma, Foto ilustracija

"Novatek" istražuje naftu i gas na Jadranu, Bošković: Valorizacija nacionalnih resursa isključivo u nadležnosti države uprkos zabrani uplovljavanja ruskim brodovima

UPRKOS odluci Vlade Crne Gore o zabrani uplovljavanja ruskih brodova u crnogorske luke, pa makar to bilo i u humanitarne svrhe, samo godinu kasnije moćna ruska kompanija "Novatek", mimo NATO, usidrila se nedaleko od Ulcinja i sa italijanskom "Eni" buši podmorje istražujući nalazišta nafte i prirodnog gasa. Sve je to proteklo bez "bure", iako se zna da je prvi čovek "Novateka" Genadij Timčenko, koji je bio jedan od prvih protiv kojih je Vašington uveo ekonomske sankcije zbog Krima, prijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina i počasni konzul Srbije u Sankt Peterburgu.

Priču je u Skupštini Crne Gore otvorio poslanik Demokratskog fronta Strahinja Bulajić, pitajući ministra odbrane Predraga Boškovića da li je NATO bio obavešten, i ako jeste da li je dao saglasnost u vezi sa istraživanjem ugljovodonika u podmorju Crne Gore od strane konzorcijuma "Eni" i "Novatek".

- Valorizacija nacionalnih resursa u isključivoj je nadležnosti države, odnosno Vlade ili Skupštine, koja daje određena zaduženja. Ni po ovom ni po bilo kom drugom pitanju u bilo kojoj oblasti Vlada Crne Gore niti je trebalo da traži, niti je tražila, niti se NATO interesovao za bilo kakvu informaciju povodom ovog slučaja i nemam ništa da dodam na tu temu - kratko je odgovorio Bošković.

PROČITAJTE JOŠ - Kreće potraga za naftom i gasom u Jadranu

Međutim, Bulajić podseća da je vlada krajem septembra i početkom oktobra 2016. godine donela odluku da se istraživanje nalazišta nafte i prirodnog gasa povere konzorcijumima "Eni" i "Novatek".

- Otprilike godinu dana ranije, takođe Vlada CG, ili bolje reći NATO, zabranila je ruskim brodovima da uplovljavaju u crnogorske luke iako su tražili kratak boravak kako bi se snabdeli gorivom i namirnicama, što je uobičajena praksa u svetu - kazao je Bulajić. - Takvu mogućnost zvanična Podgorica je grubo i bahato odbila. Istraživanje ležišta nafte i gasa je strateška stvar i od izuzetne važnosti za energetsku bezbednost zemlje, ali i od uticaja na region, pogotovo u kontekstu ukupnih protivljenja SAD i NATO ruskim poslovima u toj oblasti.

Bulajić objašnjava da je logično bilo da postavi ovo pitanje ministru odbrane, s obzirom na to da teritorijalne vode Crne Gore kontroliše Vojska Crne Gore.

- Ministre Boškoviću, vi ste već tada dobili poziv od NATO kad je vlada donela ovu odluku i to u momentu kada niste smeli da napravite nijednu grešku prema Alijansi. Šta vas je ponukalo godinu dana ranije da zabranite uplovljavanje ruskim brodovima, a sada dozvoljavate ruskoj kompaniji da buši crnogorsko podmorje? U čemu je problem? - pita se Bulajić. - Radujem se što će ruska kompanija to da radi, jer kao čovek iz te branše jako dobro znam da su oni šampioni u tom poslu.


SUMNjA

POSLANIK DF je sumnjičav, jer kako kaže, Vlada donosi odluku o angažovanju ruskog "Novateka" upravo u završnoj izbornoj parlamentarnoj kampanji, taman uoči tzv. državnog udara.

- Rusima se podmeće mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore, dok sa druge strane obmanjujete Zapad. Meni se čini da su se planeri pogubili, a zapadne službe imaju svoje interese i baš ih briga za Crnu Goru. Ovako je sve ispalo više nego čudno, pa odjednom imamo Ruse, Srbe, CIA, MI6, M - zaključuje Bulajić.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije