UMESTO u Bijelom Polju, kako su godinama najavljivali crnogorski i lokalni zvaničnici, moderni zatvor za pritvorenike i osuđene osobe sa severa Crne Gore biće izgrađen u Mojkovcu, u mestu Stevanovac.

Vest, šokantnu za rukovodstvo Bijelog Polja, ali i građane ove opštine, koju je pre nekoliko meseci saopštio predsednik Opštine Mojkovac Ranko Mišnić, potvrdila je Vlada Crne Gore usvajanjem, bez rasprave, odluke o donošenju izmena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana Opštine Mojkovac. Njom su stvorene pretpostavke za izgradnju modernog zatvora vrednog 15 miliona evra, koja će biti finansirana iz fondova EU.

PROČITAJTE JOŠ - Novi zatvor ipak u Mojkovcu?

U zatvoru će, prema prvim podacima, raditi 110 zatvorskih službenika, najvećim delom sadašnjih službenika zatvora u Bijelom Polju, gde je pre nekoliko decenija, voljom moćnika, zatvor prebačen iz Berana, kao i Okružni sud.

Novi zatvor gradiće se u naselju Stevanovac, istočno od Mekića kule, ispod lokalnog puta Mojkovac-Slatina.

Dokumentom Vlade su obuhvaćene dve lokacije, od kojih je jedna predviđena za izgradnju ZIKS (Stevanovac), a na drugoj lokaciji se prenamenom prostora stvaraju uslovi za legalizaciju neformalnih objekata.

NIŠTA OD CEROVA

KAKO stoji u dokumentu, ranije je bilo predloženo da se zatvor gradi u Cerovu, u opštini Bijelo Polje, ali se od toga odustalo jer je površina državnog kompleksa bila svega 12.500 kvadrata, što je malo za ovu namenu. Površina zemljišta na kome će biti izgrađen novi zatvor je 65.000 metara kvadratnih, a obuhvatao bi, osim zatvorskog kompleksa, i parking i kontrolne tačke.