ZVANIČNO nove cene struje, odnosno modeli za obračun od danas su na snazi. To znači, kako su pojasnili iz Elektroprivrede, da će svako domaćinstvo moći da odabere tarifni model koji mu najviše odgovara, a zavisno od potrošnje električne energije tokom meseca.

U ponudi su četiri modela. "Plavi" koji predviđa potrošnju 150 kilovata skupe i isto toliko jeftine. Konkretno, ako neko potroši 300 kilovata račun će biti malo iznad 30 evra, odnosno za redovne platiše sa obračunatim popustom od 13 odsto gotovo 28 evra. Ako domaćinstvo u tom tarifnom paketu potroši 500 kilovata, mesečni račun biće 52 evra.

Ukoliko je izbor "crveni paket" onda je u ponudi jedinstvena cena, dakle ista i za skupu i za jeftinu struju 24 sata svih sedam dana u nedelji. Tu je izračunato da će domaćinstvo koje potroši 600 kilovata platiti 67,50 evra, odnosno ako je redovni platiša 63 evra.

Elektroprivreda nudi i "zeleni model" koji podrazumeva potrošnju električne energije koja se proizvodi iz obnovljivih izvora. I tu je proračunato da domaćinstvo koje troši 300 kilovata plaća mesečno skoro 32 evra, odnosno za utrošenih 1.200 kilovata 131 evro.

PROČITAJTE JOŠ - Pepeo i prašina s "Maljevca" kose meštane


Ako potrošač ne izabere nijedan od tri navedena paketa, podrazumeva se da ostaje na "osnovnom" koji pokazuje da se za potrošenih 300 kilovata plaća gotovo 32 evra, odnosno za utrošenih 1.200 kilovata 131 evro.

Sve to precizirano je u flajerima koje je Elektroprivreda podelila sa aprilskim računima za struju. I pored toga, Podgoričani, bar oni koje smo mi pitali, nisu još odabrali tarifni paket.

- Moj račun za struju je oko 100 evra mesečno i redovni sam platiša. Ne razumem šta bih dobio izborom crvenog, zelenog ili plavog paketa. Mislim da neću ništa menjati. Neka obračunavaju kao i do sada. Siguran sam da račun neće biti manji nego viši - prokomentarisao je Miodrag B.

Ni Dragan R. nije analizirao šta nudi Elektroprivreda, ali je uveren da ponuda neće doneti povoljnosti potrošačima.

- I ovo je samo još jedan od načina da oni ostvare novi profit, a sve preko "grbače" građana. Osim toga, jako je teško proceniti koliko ću trošiti tokom meseca. Evo sad imamo takve vremenske prilike pa nam ne treba klima. Prethodnih godina nije bilo tako - kaže Dragan.

PROČITAJTE JOŠ - POSKUPLjENjE U CG: Ministarka pravda veću cenu struje


U energetskoj kompaniji savetuju da je najpovoljniji "plavi model" za domaćinstva koja troše do 300 kilovata mesečno i za to plaćaju oko 30 evra. U tom slučaju, kažu, cena kilovata će biti niža i do pet odsto od sadašnje. Dodaju da je "crveni" namenjen domaćinstvima koja više struje troše tokom dana, a "zeleni" onima koji će se snabdevati iz obnovljivih izvora.

- Oni koji troše do 600 kilovata i plaćaju oko 60 evra, a takvih je u Crnoj Gori 80 odsto, neće osetiti nikakve promene u visini računa. Dok će računi onih koji plaćaju oko 100 evra biti viši jedan odsto - poručuju iz EPCG.

IZABRANI PAKET VAŽI GODINU

UKOLIKO potrošač ne izabere nijedan od ponuđenih paketa ostaje na osnovnom, što znači da će jeftina struja biti tokom noći od 22 do sedam ujtro. Nije dat rok za izbor modela, a ako potrošač u bilo kom periodu izabere neki paket, on važi godinu - ističu u EPCG.