Komisija makedonskog Sobranja za mandatna pitanja usvojila je danas predlog za oduzimanje poslaničkog mandata bivšem premijeru Nikoli Gruevskom, prenosi TV Telma.

Sa pet glasova "za" i ni jedan protiv niti uzdržan, Komisija je usvojila taj predlog i uputila ga Sobranju. Poslanici iz opozicionog VMRO-DPMNE nije se izjasnili o predlogu, niti su glasali o dnevnom redu sednice.

Poslanica iz VMRO-DPMNE Nevena Stamenkova pozivajući se na član 8 Ustava i Deklaraciju o ljudskim pravima rekla je da ne može biti neopravdano odsustvo Gruevskog, ako je iskoristio svoje pravo i zatražio azil u Mađarskoj.

"Poslovnik dozvoljava da svaki poslanik prijavi odsustvo", ali, kako je rekla Stamenkova, to vladajuća većina nije dozvolila. Gruevskom.

Pročitajte još - GRUEVSKI U PRVOM INTERVJU POSLE DOBIJANjA AZILA: Srbija nema veze sa mojim odlukama


Potpredsednica Komisije Snežana Kalevska-Vančeva rekla je da očigledno postoji različito tumačenje Ustava i Poslovnika i da je za oduzimanje poslaničkog mandata neophodna dvotrećinska većina u Sobranju.

"Ne znam kako mu nije bilo dozvoljeno da prijavi odsustvo. Niko ga nije naterao da traži azil. Očigledne su činjenice o neopravdanom odsustvu", rekla je podpredsednica Komisije.

Makedonsko Sobranje na narednoj sednici treba da glasa o oduzimanju mandata Gruevskom, za šta je potrebna dvotrećinska većina od ukupnog broja poslanika.