HUSEIN-pašina, ili kako je običan svet često zna nazvati "plava" džamija, ponovo je ovih dana bila u žiži javnosti. Naime, povodom 450 godina Husein-pašine džamije, "Pošta Crne Gore" publikovala je poštansku marku na kojoj je poznata građevina. Jubilej džamije, jedne od najlepših na prostorima bivše Jugoslavije, i svakako, najlepšeg i najznačajnijeg islamskog kulturno-istorijskog spomenika u Crnoj Gori, kako saznajemo, biće obeležen završetkom meseca Ramazana.

- „Pošta Crne Gore“, na inicijativu Islamske zajednice u Crnoj Gori, obeležava 450 godina Husein-pašine džamije publikovanjem izdanja za posebne prilike koje sadrži prigodnu marku i koverat prvog dana (FDC). Autor idejnog rešenja je Zoran Popović, grafički dizajner - kazali su iz Pošte.

Džamija je, verovatno, daleke 1569. godine, sagrađena kao zadužbina Husein-paše Boljanića, deteta rođenog u pljevaljskom selu Boljanići, koje će kasnije u turskoj imperiji stići do visokog dostojanstvenika. Paša se u dalekom svetu setio svog zavičaja i podario mu čuvenu džamiju, čiji je minaret, visok 42 metra i najviši je na Balkanu! Džamiju, nesvakidašnji primer islamske arhitekture, gradio je, po predanju neimar Hajrudin. Isti onaj, koji je svetu podario čuveni Stari most u Mostaru.

- Ona je, kao kakva carska džamija, pokrivena olovom, ima divan umetnički izražen minaret i plavu, visoku, kupolu - pisao je, između ostalog, davne 1660. godine turski putopisac Evlija Čelebija, koji je posetio Pljevlja, tada čuveno mesto gde su se ukrštali mnogi karavanski putevi.

Pročitajte još: Prvi put van verskog objekta izložen Kuran Husein pašine džamije u Pljevljima

KURAN U HUSEIN-pašinoj džamiji se čuva redak primerak Kur`ana iz 1571. godine. Rukopis je rad nepoznatog autora. Ima 233 lista. Dimenzije su mu 39h28,5 centimetara i povezan je kožom. Ukrašen je sa 352 minijature rađene na zlatnoj podlozi.

Čelebija piše i o alemima (plavom dragom kamenju) u džamiji, pozlaćenim sa 10.000 dukata, koji su dopremljeni u Evropu lađama iz Aleksandrije, baš kao i nekoliko umetnički rađenih asura za klanjanje, od kojih je jedan dimenzija 10h10 metara teška čitavih 400 kilograma.


KTITOR

HUSEIN-PAŠA Boljanić je u Pljevljima dao da se izgrade, pored džamije i šadrvan, harem sa mezarlucima, medrese, dve tekije, hamam, saraj sa 20 soba pored Breznice, saraj-han, bazar sa dosta zanatskih radnji, kameni most, vodovod.