Najozbiljniji kandidati za novog ambasadora Evropske unije u Bosni i Hercegovini su Angelina Ajnhorst, Johan Satler i Kosmin Dobran, saznaje sarajevski "Dnevni avaz".


Ajnhorstova je na čelu Odseka za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove, a kako su mediji izveštavali, poveren joj je zadatak da intenzivira i ubrza razgovore u dijalogu Beograda i Prištine.


Salter je ambasador Austrije u Albaniji, i kako navodi "Avaz", priznat je stručnjak za region. On je tri godine proveo na čelu odseka za zapadni Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova Austrije.


PROČITAJTE JOŠ - NATO o BiH: Nikoga ne prisiljavamo na saradnju


Kako navodi "Avaz", Salteru u prilog ne ide činjenica to što je visoki predstavnik u BiH i komandant Eufora iz Austrije.


List dodaje da unutar Evropske unije zbog toga postoji izvesna rezervisanost prema njegovoj kandidaturi, iako se sagovornici lista slažu da bi on možda bio i najbolji kandidat.


PROČITAJTE JOŠ - Dodik 6. juna u Sankt Peterburgu sa rukovodstvom "Gasproma"


Treći među favoritima za ambasadora EU u BiH je Rumun Kosmin Dobran, koji je proveo niz godina na čelu raznih odeljenja Evropske komisije.


U reference mu se ubraja, kako navodi "Avaz", odlično poznavanje struktura i metoda rada EU, njene politike, naročito u oblasti spoljnih poslova i odbrane.