PLjEVLjA - Nakon ostavke predsednika Opštine Pljevlja, Mirka Đačića(DPS), jedino pravo, pravedno rešenje i pošteno prema građanima Pljevalja bilo bi skraćenje mandata Skupštine i raspisivanje prevremenih, vanrednih lokalnih izbora, saopštio je Milan Mijo Lekić, predsednik Opštinskog odbora Nove srpske demokratije Pljevlja.

Prema njegovim rečima, bez obzira koji će pravac Đačić zauzeti, pljevaljski DPS je obezglavljen i da je izgubio legitimitet da dalje vrši vlast u Pljevljima“.

Pročitajte još: Predsednik opštine Pljevlja podneo ostavku?


Lekić ističe da bi lako DPS prebrodio krize da se ne radi o Đačiću, ali znaju da to nije Marović i da ga nije lako ućutkati, da će najverovatnije progovoriti i obrazložiti razloge zbog kojih je podnio ostavku ili, kako bih ja rekao – razloge zbog kojih je smenjen.

- S obzirom na to da je Đačić na lokalnim izborima koji su održani 2018.godine bio nosilac liste „Za dobro građana Pljevalja-Pobednički Milo Đukanović“, najveći broj pravoslavnih glasača koji nisu kupljeni ili dovedeni sa strane glasalo je za pomenutu koaliciju zbog njega“, smatra Lekić.

Pročitajte još: Voljan ili iznuđen odlazak predsednika opštine Pljevlja?


Prema njegovim rečima glasali su za Đačića zato što je u svoje ime i u ime Vlade Crne Gore obećao Pljevljacima: sanaciju odlagališta Maljevac; sanaciju odlagališta bivšeg rudnika „Šuplja stijena“ u Gradcu; rekonstrukciju postrojenja za pijaću vodu na Pliješi; izgradnju novog postrojenja za preradu jezerske vode iz jezerske akumulacije Otilovići; realizaciju projekta toplifikacije grada Pljevalja; izgradnju gradske toplane; rekonstrukciju puta Pljevlja-Metaljka; realizaciju krupnih projekata u industriji i rudarstvu; realizaciju krupnih projekata u šumarstvu i drvopreradi; uklanjanje biznis barijera i stvaranje povoljnijih uslova za poslovanje.

- Od svega ovoga nema ništa ni na pomolu, očigledno je predsednik Đačić izdat od Vlade - kazao je Lekić.

Prema njegovim rečima pored ekološke, socijalne, ekonomske, zdravstvene i depopulacione, sada je nastupila i politička kriza u najsevernijem gradu Crne Gore.

- Sve krize bi DPS i njihovi koalicioni partneri lako prebrodili, da se ne plaše Đačićevog ponovnog sticanja odborničkog mandata i da se ne plaše od toga kojim će pravcem krenuti Đačić koji je inače prepoznatljiv po nepredvidljivosti - naglasio je Lekić.

On je objasnio da je Đačiću prestao mandat odbornika, zbog nespojivosti odborničke funkcije i funkcije predsednika opštine.

- Zakonom je definisano da odbornik koji je podnio ostavku zbog nespojivosti funkcija ostaje na listi odbornika i MOŽE ponovo steći mandat odbornika- navodi Lekić pozivajući Đačića da se pridruži opoziciji u borbi za interes Pljevalja.

- Gospodine Đačiću, ako ste slobodan čovek, ako ste podneli ostavku ili pak smenjeni zbog iskrene borbe za interese Pljevalja pozivamo Vas da iskreno priznate grehe, da se iskreno pokajete, okajanje nam nije potrebno, da se pridružite da se zajednički borimo za Pljevlja protiv onih koji su ih prekrižili i otpisali - kaže Lekić.