VEĆINA poslanika u Skupštini Crne Gore uporno odbija da se na dnevni red stavi rasprava o ukidanju kriznog poreza, smanjenje akciza i umanjenje PDV-a za električnu energiju, a čijim bi se usvajanjem rasteretili građani. Međutim, kriza nije zahvatila državni aparat, pa će administracija, kako je predviđeno ovogodišnjim budžetom, samo za gorivo i komunikacione usluge potrošiti 15,40 miliona evra do kraja godine, oko pola miliona više nego lani.

Od tog iznosa za gorivo je namenjeno 9,34 miliona, što znači da građani mesečno, u proseku, za gorivo glomaznog administrativnog aparata plate čak 778.600 evra, a za komunikacione usluge, to jest usluge za telefon i internet 505.500, odnosno ukupno 1,28 miliona. Svaka dva meseca, za novac koji se u proseku potroši na gorivo i telefone u Crnoj Gori mogao bi da se sagradi vrtić ili narodna kuhinja. Gradnja vrtića u podgoričkom naselju Stari aerodrom koštala je 2,7 miliona, što dovodi do računice da se za novac koji državna administracija potroši na vožnje i telefonske razgovore, godišnje može sagraditi i do šest vrtića.


PROČITAJTE JOŠ: CG: Neće dati skrivanje iza mantije i krsta?

Kroz budžet za tekuću godinu najviše novca za gorivo i komunikacione usluge podeljeno je kroz deo namenjen Upravi za nekretnine, gde se sredstva za tu namenu svim resorima i javnim institucijama pravdaju kroz program "Objedinjene javne nabavke". Kroz tu stavku najviše novca je dobilo Ministarstvo prosvete i to ukupno za dve stavke 2,86 miliona evra, od čega se na gorivo odnosi 2,65 miliona. Isti resor je i među onima koji će, kroz svoj budžet, za tu namenu imati najviše para za trošenje. Naime, samo za dva programa, osnovno i srednje obrazovanje, Ministarstvo prosvete će do kraja godine trošiti više od pola miliona evra za gorivo, odnosno 40.000 evra mesečno.

PROČITAJTE JOŠ: NESREĆA U BIJELOM POLjU: Udarila kolima u parkirane automobile pa u banderu, zadobila teške povrede

Kroz program "Objedinjene javne nabavke", koji ranijih godina nije postojao u budžetu Crne Gore, obezbeđeni su dodatni milionski iznosi za gorivo državnim organima i institucijama. Kroz tu stavku, nadomestio se iznos za troškove svim onim institucijama kojima je kroz njihov budžet dato manje novca za tu namenu.

IZ NVO "Borba protiv siromaštva" navode da Vlada troši državni novac nemilice i da to nije ništa novo, već da ta praksa traje decenijama.

- Nije baš jasno kako neko uspe da toliko novca potroši za gorivo i kakve doprinose daju ti službenici tolikim vožnjama. Napominjemo da je, osim goriva, za hiljade službenih automobila potrebno platiti troškove održavanja i amortizacije, tako da su to višestruko veća sredstva - kazali su za "Novosti" iz te NVO. - Službeni automobili se veoma često koriste i van dužnosti, za privatne potrebe zaposlenih u javnoj upravi.

Foto piksabei.com


LUKSUZ

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović je još pre četiri godine kazao da je gorivo u crnogorskim uslovima pokazatelj višeg kvaliteta života i luksuza. On je tada tvrdio da je gorivo luksuz, a upravo će njegove vožnje i vožnje njegove administracije građane koštati 20.800 evra. Takođe, telefoni predsednika i zaposlenih u njegovom kabinetu koštaće 50.0000 evra.

MUP I VOJSKA

MINISTARSTVU unutrašnjih poslova, osim "simboličnih" 40.000 evra za gorivo i telefone, kroz dodatnu stavku za objedinjene javne nabavke, za istu namenu, dodeljeno je još 726.100 evra. Nešto više od 650.000 evra za gorivo i telefone dobiće i Uprava za imovinu, od čega će za vožnje službenim automobilima potrošiti 538.000 evra, što znači da će ta institucija, u proseku, dnevno raspolagati sa 1.500 evra samo za gorivo. Za tri programa u sklopu Ministarstva odbrane za potrošnju goriva i komunikacione usluge iz državne kase je opredeljeno ukupno 1,5 miliona evra, odnosno 500.000 više nego lani.