JEDNO od obrazloženja Ministarstva odbrane za izgradnju vojnog poligona na Sinjajevini, čemu se protive stanovnici, jeste i da je ovu lokaciju koristila nekadašnja JNA. Međutim, građani tvrde da to nije tačno. Na skupu koji je nedavno održan u katunu Okrugljak, nekoliko govornika je demantovalo načelnika Generlštaba Vojske Crne Gore, brigadnog generala Dragutina Dakića, da je na Sinjajevini bivša JNA izvodila bojeva gađanja.

Prema rečima Aleksandra Perovića, izvršnog direktora Ekološkog pokreta "Ozon", njihovi kontakti bili su visoki oficiri u vojskama JNA i SRJ koji jasno tvrde da Sinjajevina nikad od 1945. nije korišćena za vojne vežbe.

- Jedino prisustvo vojske bilo je prilikom probijanja puta Boan - Krnja Jela - Mioska sedamdesetih godina prošlog veka, a to nije bila vojna vežba. Tada je vojska izbegavala izvođenje vežbi u prostorima netaknute prirode - kategoričan je Perović, koji kaže da je jedini vojni poligon u bližem okruženju bila kasarna u Žabljaku, namenjena za obuku brdsko-planinskih i izviđačkih jedinica. Nas ne iznenađuje pokušaj ministra Boškovića da skrene priču sa suštine. A to je da netaknutu prirodu Sinjajevine treba sačuvati, što jedino interesuje javnost, ne plagiranje istorijata vojski bivših država.

PROČITAJTE JOŠ: Ekolozi: Da se ponište koncesije za male elektrane

Iz Ministarstva odbrane je stigla reakcija.

- Tokom osamdesetih godina prošlog veka, u vreme JNA, na prostoru Sinjajevine su izvođena artiljerijska gađanja u cilju provera borbene gotovosti dela jedinica sa teritorije Crne Gore. Pored toga, rađena je Operativno-taktička studija za formiranje ne samo vežbovnostrelišnog, već intervidovskog poligona za realizaciju svih vrsta gađanja jedinica kopnene vojske i ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane na prostoru Sinjajevine - tvrde iz Ministarstva odbrane, i kažu da su cinične i neutemeljene tvrdnje da je jedino prisustvo vojske na Sinjajevini bilo "sedamdesetih godina, prilikom probijanja puta Boan - Krnja Jela - Mioska".

VEŽBE NA POLIGONU RADOVČE

- U CRNOJ Gori postojao je vežbovni poligon Radovče kod Danilovgrada, namenjen za izvođenje vojnih vežbi sa bojevim gađanjima kalibara naoružanja većih od 20 milimetara. Vojna strelišta za gađanja pešadijskim naoružanjem su u Danilovgradu (kasarna), Zlatica (Podgorica), Kunovo (Nikšić), Ranče (Pljevlja) i Volujica (Bar) - kaže Perović.