UNESKOV drevni grad Kotor potresa duboka politička kriza koju je dodatno "zaljuljala" (ne)očekivana smena predsednika opštine Vladimira Jokića (Demokratska Crna Gora), zahvaljujući presudnim glasovima odbornika SDP Ranka Krivokapića.

Sada se čeka da sud hitno odluči o zakonitosti odluke o prestanku mandata Jokiću. Član predsedništva Demokrata, Neven Gošović, uputio je pismo predsednici Upravnog suda Branki Lakočević tražeći poništenje odluke lokalnog parlamenta.


PROČITAJTE JOŠ: U Podgorici počela glavna planska konferencija za NATO vežbu "Sajber koalicija 2019"

- Svakako da je na Upravnom sudu da ceni zakonitost odluke o prestanku mandata predsedniku Opštine Kotor, koju je donela grupa odbornika SDP, DPS, Hrvatske građanske inicijative i Socijaldemokrata. Međutim, nije dostavljen nijedan dokaz, niti je na bilo koji način utvrđeno da je Jokić u svojstvu predsednika Opštine povredio bilo koju odredbu Zakona o lokalnoj samoupravi. Demokratska Crna Gora, kao konstituent vlasti u opštini Kotor, očekuje i zahteva da sud, štiteći princip zakonitosti, shodno odredbi Zakona o lokalnoj samoupravi, odluku o ovom predmetu donese u hitnom postupku - naveo je Gošović, podsećajući da je odluka o prestanku mandata Jokiću stupila na snagu 24. aprila i da od tada u opštini ne postoji nosilac izvršne funkcije.

PROČITAJTE JOŠ: JOŠ NEMI ZA UBICE BORACA: Crna Gora ne istražuje ratne zločine nad vojnicima JNA

Da odluka o razrešenju gradonačelnika Kotora nije legalna, smatra Dragica Perović (Demokratska srpska stranka), predsednik opštinske skupštine.

- Sve dotle dok ovo pravno nasilje i hajdučija ne bude legalizovano u legalnom postupku, od nadležnog organa, ja kao predsednica SO, kojoj su građani na izborima dali svoje poverenje, ostajem tu gde jesam. Svu odgovornost za sveukupnu blokadu Kotora i lokalne uprave snose Željko Aprcović i Ranko Krivokapić - kaže Perovićeva.

Vladimir Jokić

I upravo Aprcovića, koji je predsednik opštinskog odbora DPS-a, partija je kandidovala za novog predsednika opštine Kotor. Odluku je jednoglasno doneo kotorski odbor DPS-a, a aminovao izvršni odbor partije.

ČEKAJU SEDNICU

SIGURNI smo da će Željko Aprcović, kao predsednik opštine Kotor, izabrati pravi tim koji će uz podršku građana uspešno voditi grad u ovim teškim vremenima. Očekujemo od predsednice Skupštine da uvaži realnost i zahtev većine u kotorskom parlamentu i saglasno pozitivnim propisima zakaže sednicu SO Kotor na kojoj će se izabrati predsednik opštine, poručuju iz DPSa.