AUSTRIJSKA policija uhapsila je jednog Hrvata koji je u subotu, na skupu u Blajburgu, podigao ruku u znak nacističkog pozdrava. Taj "junak" pao je kao simbolična žrtva čvrste odluke austrijskih vlasti da stavi tačku na redovno godišnje taborovanje neoustaša u gradiću na jugu Austrije. Ove godine, nakon što su tamošnji čelnici dodali simbole NDH i ustaškog pokreta na listu zabranjenih insignija, propisujući kaznu od 4.000 do 10.000 evra za njihovo isticanje, okupljanje u Blajburgu je proteklo bez ustaških simbola. I uz posećenost znatno manju nego ranijih godina.

Pokazali su tako Austrijanci da država, kada želi, može da stane na put promovisanju ustaštva. Ali, uslov je da to želi. Vlasti u Zagrebu, gotovo istovremeno, još jednom su demonstrirale da vladajuća Hrvatska demokratska zajednica nije spremna da raskrsti sa ustaškim pokretom. Tako su i dolazak nemačke kancelarke Angele Merkel na predizborni skup HDZ u Zagrebu, uspeli da bace u drugi plan tako što je sa razglasa ponovo grmeo Marko Perković Tompson.

Pročitajte još - HRVAT OSTAJE U PRITVORU: Za fašistički pozdrav u Bajburgu HDZ-ovca čeka kazna između četiri i pet hiljada evra

Ustaški bard, kako su ga nazvali nemački mediji, uspeo je, opet po oceni nemačke štampe, da zaseni nastup (još) najmoćnije žene Evrope.

I nije samo Tompson sporan. Berlinski "Tagesšpigel" osvrnuo se i na govor Karla Reslera, nosioca liste HDZ i mlade zvezde u usponu hrvatske desnice. Resler je, piše "Tagesšpigel", umesto da govori o budućnosti Evrope, radije pričao o "najvećoj tragediji hrvatskog naroda" u Blajburgu. Pokazale su tako hrvatske vlasti, za razliku od kolega iz Austrije, da nikakvu nameru nemaju da raskinu sa tekovinama ustaškog pokreta. Ili, barem, da diskretno okrenu glavu od ružne prošlosti.