BiH prva u regionu usvojila smernice BEZ GMO

Tanjug

ponedeljak, 20. 05. 2019. u 22:41

БиХ прва у региону усвојила смернице БЕЗ ГМО
Bosna i Hercegovina je u aprilu sertifikovala i označila proizvode sa regionalnom oznakom kvaliteta „BEZ GMO Proizvedeno"
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina je prva zemlja u regionu koja je usvojila nacionalne BEZ GMO Smernice na osnovu "BEZ GMO Standarda za Dunavski region", u čijem je razvoju učestvovala zajedno sa 14 zemalja.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljjne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, dostavljenom Tanugu, "BiH je u aprilu 2019. godine postala prva zemlja u regionu koja je sertifikovala i označila proizvode sa regionalnom oznakom kvaliteta 'BEZ GMO Proizvedeno'".

BiH je, dodaje se dalje, ovim potvrdila da prati evropske trendove bez GMO proizvodnje, sertifikacije i označavanja hrane, podržavajući na taj način domaće poljoprivredne proizvođače i prehrambenu industriju, ali i istovremeno poštuje prava izbora potrošača.

Oznaka kvaliteta "BEZ GMO Proizvedeno" garantuje da je ceo proces proizvodnje kontrolisan i sertifikovan po "BEZ GMO Standardu za Dunavski region", što je jedinstvena oznaka za ceo region i rezultat višegodišnje saradnje "Dunav Soja udruženja", 14 evropskih ministarstva poljoprivrede i Agencije za sigurnost hrane Bosne Hercegovine.

PROČITAJTE JOŠ - Kako da znamo koji su proizvodi u Srbiji zaista bez GMO proizvedeni?!

Prvi uspešni primeri BEZ GMO sertifikacije i označavanja u BiH ostvareni su u saradnji sa kompanijama Bingo (jaja robne marke Bingo) i Bimal (biljno ulje), navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)