Skoplje od stalnog dopisnika „Novosti“

Raznovrsnost gurmanskih đakonija, uz muzičku zabavu, na Prvom festivalu ulične hrane – „Ukus Skoplja“, na otvorenom, u preksrasnom ambijentu centralnog Gradskog parka, ovog vikenda u glavnom gradu Severne Makedonije, posebno je začinjen ponudom čuvenih leskovačkih specijaliteta na štandu skopske firme „Lemis - „Skara Leskovac“, jedinog uvoznika origanalnog roštilj mesa „Mesokombinata“ iz Srbije.
Dvodnevni praznik dobre hrane, pića i zabave za sve uzraste, u organizaciji „Momentum ink“, ujedinio je sve gurmane na jednom “punktu”.

Na parkovskom platou ispred “Školjke” u “krugu” 20-atak štandova skopskih firmi sa najrazličitijim specijalitetima sa roštilja, slatkišima, sladoledom, picama, prirodnim sokovima, pivom... uz dobru muziku i “šiz” mladih i onih nešto ozbiljnijih, Skopljancima i njihovim gostima začiern je praznični vikend za "pamćenje i ponavljanje”.

Subotnjim i nedeljnim programom od 11 časova do igranke u suton, između ostalog pružene su i neke korisne informacije o hrani uz poučne savete i kuvarske “trikove” za slane i poslastičarske recepte.

Pročitajte još: Leskovačka "Roštiljijada": Pljeskavica za doručak, pa opet za večeru

U zavisnosti od afiniteta – ko izblilza – neko sa ćebenceta izdalje na parkovskim travnjacima, uz gurmanski sendvič i čašu pića za osveženje, masovno učešće na festivalu “Ukus Skoplja”, svakom je donelo nešto novo, zanimljivo, primamljivo, uz ritam muzičkog izbora sa “bine” u “Školjci”.


– Ovaj dvodnevni događaj je ujedinio najbolje majstore dobre hrane iz skopskih sendvičarnica i restorana, čiji sočni specijaliteti nikoga nisu ostavili ravnodušnog. Degustirana je raznovrsna ulična hrana, uz prepuštanje čarobnom spoju začina, aroma i različitih ukusa specijaliteta, koji definitivno zadovoljavaju apetite svih učesnika festivala, potvrdili su organizatori.Kako ističu glavni cilj festivala je “rafiniranje naše zajednice u svaklom pogledu”.


– „Ukus Skoplja“ ima i svoju obrazovnu stranu, veliki broj učesnika u programu na delu prikazuje i pokazuje pripremu svojih vrhunskih kulinarskih veština i demonstracijom interesatnih načina pripreme po receptima i edukativne prezentacije o hrani i njenom uticaju na zdravlje. Iz „Školjke“ u Gradskom parku u Skoplju ponuđeni su korisni saveti za sve uzraste, pa čak i za one najmlađe – buduće gurmane!, zadovoljni su organizatori.Leskovački roštilj za početnike i „povratnike“

- Pored neskrivenog iskrenog zadovoljstva početnika, oduševljenje “povratnika” koji repriziraju potražnju naših pljeskavica na štandu, najbolja su potvrda kvaliteta ponude “Leskovačke skare” i na ovom Prvom festivalu “Ukus Skoplja”, gde smo sa radošću prihvatili učešće. Uz sve urađeno i prikazano, poučeni nekim iskustvima sasvim je sigurno da ćemo sa organizatorima već za drugi festival predložiti i dodatno bogatiju, raznovrsniju ponudu ne samo hrane nego i muzičkih zabavljača, od plesačica do nezaobilaznih trubača, kaže Saša Ognjanović iz skopske firme “Lemis – Skara Leskovac”.