Minimalna zarada od 1. jula 222 evra

I. D. S.

18. 05. 2019. u 06:47

Минимална зарада од 1. јула 222 евра
Održana sednica socijalnog saveta Crne Gore

SOCIJALNI savet Crne Gore podržao je u petak predlog Vlade da minimalna zarada od 1. jula iznosi 222 evra, a pregovori da se ona poveća do ciljanog iznosa, odnosno 50 odsto prosečne zarade, nastaviće se do kraja godine. Prema rečima generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata Srđe Kekovića oni će pratiti efekte povećanja minimalne zarade i pre nego se krene u pripremanje zakona o budžetu za narednu godinu.

- Analiziraće se efekti, a onda će se ući u pregovore. Do kraja godine ćemo imati jasan stav da li ćemo izađi na 50 odsto prosečne zarade. U ovom trenutku smo našli neku meru kompromisa - kazao je Keković.

Pročitajte još - PLATE U CRNOJ GORI: Sindikat bi minimalac 250 evra

Na sastanku socijalnog saveta govorilo se i o izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), te doneli zaključak da Ministarstvo rada i socijalnog staranja kao predlagač u drugom kvartalu uputi Vladi taj tekst na usvajanje u formi predloga.

- Prethodno će se obaviti rasprava na nivou Socijalnog saveta, što je redovna procedura, tako da se očekuje vrlo brzo vanredna sednica Socijalnog saveta isključivo po pitanju usaglašenog teksta izmena i dopuna o PIO - naveo je Keković.

Socijalni partneri nisu uspeli da se usaglase o uvođenju tarifnih paketa za električnu energiju, pri čemu će svako od njih saopštiti svoj stav i proslediti ga Vladi i Elektroprivredi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije