Poplave će uticati na povećanje cena poljoprivrednih proizvoda u BiH, upozoravaju poljoprivredni proizvođači pred kojima se nalazi izuzetno težak drugi deo 2019. godine.

Usled izlivanja reka iz korita u pojedinim delovima zemlje na poljoprivrednim parcelama je nastala potpuna šteta.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo za portal "Kliks" kaže da će se šteta u procentima nakon poplava tek računati.

"Već sada možemo da kažemo da je šteta o gromna, a osim poplava ranije su je prouzrokovale kišne padavine koje su dovele do velike vlažnosti zemlje. Na mestima pogođenim poplavama, gđe je nadošla voda, nastalo je onečišćenje zemlje i sada će morati da se sačeka da se ona ocedi, a potom je treba preorati i ispitati zemljište. Na područjima koja nisu zahvatile poplave, ono što je zasejano već je počelo da trune i tu će morati da se presejava", rekao je Bićo.

Pročitajte još - POPLAVE U RS: U Prijedoru poplavljeno 400 kuća, porušen pešački most, Sana se smiruje

On je istakao da će posledice elementarnih nepogoda uticati na znatno povećanje finalnih cijena poljoprivrednih proizvoda, koje su već sada izrazito visoke.

Povećanje cijena očekuju i na području Republike Srpske, a iz tamošnjih udruženja navode da je prolećna setva izrazito ugrožena zbog nepovoljnih vremenskih prilika.

"Nakon poslednjih elementarnih nepogoda u semberskoj regiji nije došlo do velikih oštećenja, ali su problem konstantne kišne padavine koje su dovele do velike vlažnosti zemlje. Biće zabeležen pad prinosa pšenice za 10-15 odsto, a kukuruz je u izuzetno teškom stanju zbog niskih temperatura. Sada bi trebalo da bude od 25 do 27 stepeni celzijusa, a temperatura je od pet do osam", rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Sela Semberije" Savo Bakajlić za "Kliks".