PRESUDA ZA BIVŠEG POLICAJCA: Za mučenje Srba šest godina zatvora

O. MATAVULj

četvrtak, 16. 05. 2019. u 20:32

ПРЕСУДА ЗА БИВШЕГ ПОЛИЦАЈЦА: За мучење Срба шест година затвора

Kahro Vejzović Foto BIRN BiH

Kahro Vejzović osuđen za zločin nad civilnim stanovništvom. Od juna do septembra 1992. mučio zarobljene srpske civile

KAHRO Vejzović, nekadašnji policijac PS Stupari kod Kladnja, osuđen je na šest godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima 1992. godine.

Presudu je, u drugostepenom postupku, izreklo Apelaciono veće Suda BiH koje je Vejzovića oglasilo krivim da je od juna do septembra 1992. mučio zarobljene srpske civile. Oni su nezakonito zatvarani u stanovima prosvetnih radnika i zgradi mesnog ureda, u blizini OŠ "Petar Marković" u Stuparima.

U presudi se navodi da je Vejzović kao pripadnik policije tukao i mučio civile nanoseći im snažnu telesnu i duševnu bol, povrede telesnog integriteta i zdravlja.

Pročitajte još - Zločini nad Srbima i dalje su bez kazne

Predsednik sudskog veća Miloš Babić rekao je da su otklonjeni svi nedostaci prvostepene presude i da je nesumnjivo utvrđeno da postoje svi elementi krivičnog dela zločina protiv čovečnosti.

- Svedoci su opisali ono što im se dešavalo, što su doživeli, čuli ili videli. Postojale su određene razlike u svedočenjima, ali one ne dovode u pitanje verodostojnost u pogledu odlučnih činjenica - rekao je Babić.

Prvostepenom presudom Vejzović je oslobođen po 14 tačaka optužnice da je, kao pripadnik policije, mučio civile udarajući ih u glavu i genitalije pesnicama, čizmama, palicom i kundakom puške, flašom, preteći im pištoljem i nožem, koje im je stavljao pod grlo, prisiljavajući ih da jedu papir. Na tu presudu Tužilaštvo BiH je uložilo žalbu, koja je delimično uvažena i suđenje je obnovljeno po sedam tačaka. Za ostale tačke, koje su se odnosile na zlostavljanje muškaraca, potvrđena je oslobođajuća presuda, koja je sada pravosnažna.

Za osuđujući deo presude postoji mogućnost žalbe trećestepenom veću Suda BiH.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)