Manastir u Rožnju, selu u Federaciji BiH, u opštini Sapna, pred mnoštvom vernika, obeležio je krsnu slavu Svetog proroka Jeremiju.

Svetom liturgijom, ophodom oko hrama lomljenjem slavskog kolača i parastosom za 17 srpskih boraca iz ovoj majevičkog sela koji su poginuli u odmbramenom ratu protekla je ova svetkovina.

Protojerej-stavrofor Neđo Zarić poručio je vernicima da „gradnjom hrama ugrađuju sebe, svoju ljubav prema nesebičnoj tvorevini“.

Manastirska crkva u Rožnju, zadužbina kralja Dragutina, razorena je dolaskom Osmanlija na prostore BiH, a za vreme arheoloških istraživanja 1981 godine u podu porušene crkve pronađena je grobnica sa posmrtsnim ostacima trojice monaha iz nepoznatog periodu i te mošti su i danas izložene u hramu.Obnova hrama počela je 2008 godine trudom i zalaganjem sveštenika Zorana R. Ilića i Zorana S. Ilića.

Pročitajte još: Najmlađi manastir u RS - oaza mira i pravoslavlja


Protojerej-stavrofor Zoran S. Ilić, koji služi u Boljaniću kod Doboja, rekao je da se nakon obnove hrama jedanaesti put proslavlja krsna slava.

- U hramu se nalaze tri skeleta kosti od monaha, a ispred bogomolje se nalazi grobnica sa 108 posmrtnih ostataka meštana koji su ubijeni uoči Nikoljdana u Drugom svjetskom ratu. Ispred hrama se nalazi spomen česma 17 poginulih boraca Vojske Republike Srpske - rekao je Ilić. Obnova manastira počela je 2008 godine, i radi se segment po segment.


Načelnik opštine Lopare, dr Rado Savić, koji je i predsednik Građevinskom odbora za igradnju manastira rekao je da je važno da se hram obnovi u potpunosti da bi obnovom mještani, koji su se ratom iselili, bili motivisani da se vraćaju na svoja ognjišta.

- Obnova hrama bi trebalo da predstavlja i obnovu života u selu da ljudi imaju gde da dođu, a upravo je današnji dolazak meštana koji su živeli pre izbijanja ratnih sukoba dokaz da su hramovi zborišta srpskog naroda - rekao je Savić. Završetkom manastirskog kompleksa hram u Rožnju će biti duhovni centar ovog dela Majevice.