Razgraničenje opštine Tuzi od Podgorice: Komšije plaćaju raskrsnicu

I. D. S.

subota, 11. 05. 2019. u 12:19

Разграничење општине Тузи од Подгорице: Комшије плаћају раскрсницу

Zgrada lokalne uprave u Tuzima

Ni posle osam meseci, još nisu poznati detalji oko razgraničenja Podgorice i Tuzi. Uprkos samostalnosti, nova opština troši budžet glavnog grada

IAKO su Tuzi od septembra prošle godine samostalna crnogorska opština, prava i obaveze između najmlađe opštine i Podgorice još nisu rešeni, te se infrastrukturni projekti i dalje finansiraju iz podgoričkog budžeta. Naime, početkom marta, pola godine nakon što su Tuzi dobile dugo sanjanu samostalnost, Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice raspisala je tender za izgradnju kružne raskrsnice u opštini Tuzi, a veći deo neophodnog novca, kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, biće obezbeđeno iz budžeta glavnog grada. Vrednost radova procenjena je na 370.000 evra, od čega će Podgorica finansirati čak 300.000, a preostalih 70 će biti obezbeđeno iz budžeta Opštine Tuzi za narednu godinu.

Zbog čega se ulaganja, uprkos osamostaljenju i dalje finansiraju iz podgoričkog budžeta, te da li je i ranije postojala slična praksa da se novac iz lokalne kase daje za razvoj drugih gradova, iz glavnog grada nisu želeli da odgovore.


PROČITAJTE JOŠ: NESVAKIDAŠNjI POTEZ OPŠTINARA: Izložili spisak dužnika

Osim finansiranja, sporne su i druge obaveze i prava između dve opštine, kao i teritorijalna razgraničenja.

Prema rečima predsednika opštine Tuzi Nika Đeljošaja, sa Podgoricom će se razgraničiti shodno Zakonu o teritorijalnoj organizaciji. Biće neophodno regulisati obaveze i nadležnosti institucija koje se nalaze na tuškoj teritoriji, a jedno od njih je i Deponija. Da li će to preduzeće plaćati zakup zemljišta na kojem je upravna zgrada, ili će smanjiti cene komunalnom preduzeću za odlaganje otpada u Tuzima, Đeljošaj tvrdi da će se o tome dogovoriti sa glavnim gradom, i to tako da se sve reguliše u skladu sa interesima građana.

- Razumemo da je Deponija od vitalnog značaja za glavni grad i ništa sporno ne vidim u tome da njihova upravna zgrada bude na našoj teritoriji. "Plantaže" ubiraju plodove, a na našoj teritoriji se nalazi 70 odsto njihove imovine. "Plantaže" ovaj deo imaju na korišćenje i na osnovu toga će plaćati zakup zemljišta. Ukoliko se kod nas nalazi neko preduzeće koje je od značaja za glavni grad, ono može biti u vlasništvu Podgorice, uredićemo te odnose - kazao je Đeljošaj.

Nik Đeljošaj / Foto aktuelno.me

Kako je istakao, smeta mu to što se daje na značaju priči o granicama između Podgorice i Opštine Tuzi, jer smatra da je tako samo zato što je reč o opštini u kojoj stanovništvo većinom čine Albanci.


TUZI MOGU BEZ GLAVNOG GRADA

GLAVNI administrator opštine Tuzi Robert Camaj, pre nekoliko dana je izjavio da je opština u fazi formiranja organa lokalne uprave i donošenja statuta na osnovu kojeg će izraditi odluku o organizovanju uprave.

- Ne vidim smetnju da Opština Tuzi funkcioniše bez glavnog grada. Verujem u ovaj projekat i ubeđen sam da je ovo u korist građana i da će Malesija brzo osetiti boljitak i podsticaj za razvoj - naveo je Camaj.


PROČITAJTE JOŠ: Osuda presude za „Državni udar" na maratonskoj sednici hercegnovske Skupštine


Robert Camaj / Foto Dan

NA USLUZI GRAĐANIMA

- GRAĐANI neće osetiti to što sada postoje dve opštine. Kako ćemo mi to rešavati između sebe videćemo, važno je jedino da će građani dobiti uslugu kakvu zaslužuju - kazao je Đeljošaj.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)