VEĆ danima u Podgorici, kao i drugim krajevima Crne Gore, rastu tenzije, uoči izricanja presude optuženima za pokušaj "državnog udara", a dodatno su ih podizale izjave onih koji čekaju presudu, kao i predstavnici vlasti. Policija je u sredu u nekoliko gradova pozivala na informativne razgovore funkcionere DF, ali i obične građane koji imaju bilo kakav kontakt sa Mandićem ili Kneževićem.

- Policija je pozvala mene i moju sekretaricu Darku Ćosović na informativni razgovor. Kazao sam da je svaki član Nove srpske demokratije spreman i životima, ukoliko bude potrebno, da brani našeg brata i prijatelja Andriju Mandića. Rekao sam da će u toku izricanja presude za montirani proces veliki broj naših članova biti u stranačkim prostorijama u Nikšiću - kaže Janko Milatović, predsednik opštinskog odbora NSD.


PROČITAJTE JOŠ: Mandić: Imamo plan za odbranu od hapšenja

Na Cetinju je na informativni razgovor pozvan Spasoje Vujović sa Čeva.

- Saopštio sam im da sam u dobrim odnosima sa liderima DF i da sam spreman da im pomognem u svakom trenutku. Gde ću biti na dan izricanja presude to je moja lična stvar, ali sigurno prijatelje neću ostaviti na cedilu - kaže Vujović.

Iz Demokratske narodne partije poručuju da se nadaju da će Viši sud smoći snage "da sačuva svoj dignitet, i donese oslobađajuću presudu za Mandića, Kneževića i sve ostale iz Crne Gore i Srbije, koji su ni krivi ni dužni, uleteli u namešteni scenario "državnog udara", i režimsku "jeftinu režiju".

Predsedništvo Demokratskog fronta odlučilo je da na dan izricanja prvostepene presude ne organizuju javna okupljanja, nego da se okupe u stranačkim prostorijama u svim opštinama gde će čekati dalja uputstva. Priča se da nije isključeno okupljanje pristalica Fronta ispred kuća javnih funkcionera za koje u DF smatraju da stoje iza presude protiv Mandića i Kneževića.

Sudija Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša saopštiće danas u 9 časova presudu. Okrivljeni su lideri DF Andrija Mandić i Milan Knežević, vozač Mihailo Čađenović, ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kao i devetoro srpskih državljana - Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević. Njima se na teret stavlja da su planirali da uz oružje napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore, zauzmu zgradu parlamenta, proglase izbornu pobedu i ubiju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, a sve, navodno, sa ciljem da spreče članstvo Crne Gore u NATO.


PROČITAJTE JOŠ: Potezi DF zavise od namere vlasti

POLICIJA SPREMNA

Gotovo je sigurno da će biti sprovedene pojačane mere bezbednosti ispred državnih institucija, posebno sudova.

- U slučaju obezbeđenja specijalnog državnog tužioca Saše Čađenovića i sudije Višeg suda Suzane Mugoše uoči izricanja presude postupaćemo po zakonu, odgovorno i efikasno, shodno svim izazovima - poručili su iz Uprave policije.