DIREKTORI i računovođe u nekoliko poznatih podgoričkih firmi uhapšeni su u sredu rano ujutru zbog sumnje da su utajili oko pet miliona evra poreza, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva.Kako saznajemo, uhapšeni su direktor salona nameštaja "Namos Dajković" Vladan Dajković, osnivač kompanije "Fidija", koja se bavi izgradnjom zgrada Joko Blagojević, zatim Nikola Dobričanin, direktor ili ovlašćeni zastupnik više firmi među kojima su "Arhimed", agencija MAMA i "Bild studio", zatim direktor konobe "Maruška" Vlatko Ražnatović, potom Ivan Vuković, Dejan Petričević, Bojan Petričević, Nataša Tvrdišić, Danijela Bošković, Aleksandar Ivanović, Filip Lopičić, Tihomir Lakić, Dragoslav Lakić, Radomir Karadžić, Radovan Terzić i Bojan Bošković. U bekstvu je Dejan Lakić za kojim je raspisana potraga.

Dodaje se da su SDT podnete krivične prijave protiv 24 građanina i 14 firmi.


PROČITAJTE JOŠ: Ni javni izvršitelj ne uspeva da naplati potraživanja od „Vektre-Jakić“

Sumnja se da su preduzeća čiji su vlasnici I. V., D. L., R.K. u zadnjih pet godina omogućila vlasnicima više desetina preduzeća da steknu protivpravnu imovinsku korist, jer su izvukli više od 20.000.000 evra u gotovini po osnovu fiktivnih poslovnih odnosa, čime su pričinili štetu budžetu Crne Gore za iznos neplaćenog poreza u iznosu većem od 5.000.000 evra.

Iz Uprave policije su saopštili da 18 preduzeća koja su osnovali osumnjičeni I. V., D. L. i R. K. i sa njima povezani T.L., B. B., D. B., D. L., V. R. i R. T. su, kako se sumnja, omogućili preduzećima čija su odgovorna lica B. P., V. D., J.B., A. I, F. L., N. T., N. D. i D. P. izvlačenje dobiti stečene poslovanjem preduzeća, koja se vlasnicima preduzeća vraća u gotovini, čime su pričinili štetu državnom budžetu Crne Gore za iznos utajenog poreza na osnovu fiktivno prikazanih poslovnih odnosa i fiktivno prikazanih troškova u iznosu većem od 1,5 miliona evra.

I. V., D. L., R. K. ili sa njima povezana lica su, sumnja se, kontaktirali vlasnici ili odgovorna lica preduzeća uplatioca, kojima je bio neophodan gotovi novac, a koji su stekli kroz regularno poslovanje kao dobit.

- U zavisnosti od potrebnog iznosa koji je unapred bio dogovoren između I. V., D. L., R. K. i vlasnika tih preduzeća, I. V., D. L. ili R. K. su sačinjavali fiktivnu fakturu ka tim preduzećima - pojašnjeno je iz Uprave policije. - Nakon dostave fiktivne fakture sa dogovorenim iznosom novca, preduzeće koje prima ovu fakturu je, sumnja se, odmah vršilo uplatu novca po fiktivnoj fakturi nekog od preduzeća čiji su stvarni vlasnici I. V., D. L. i R. K. Sredstva od priliva uplatioca su se istog dana raslojavala - deo se opet prenosio po osnovu prometa roba i usluga, gotovo uvek na račun nekog od pravnih lica ove organizovane kriminalne grupe (OKG), a deo se istoga dana podizao gotovinski (na osnovu materijalnih troškova ili putnih troškova) ili se prenosio na račun biznis kartica koje se vode na članove ove kriminalne grupe, da bi i taj novac bio podignut gotovinski putem bankomata. Nakon podizanja novca I. V., D. L. ili R. K. vraćali su novac uplatiocu, a za sebe, kako se sumnja, zadržavali određenu proviziju.


PROČITAJTE JOŠ: UHAPŠEN RAZBOJNIK: Policija u Beranama brzo rasvetlila razbojništvo u kladionici

STEČAJ

PREDUZEĆA koja su vršila fiktivne uplate uvećavala su ulazni PDV čime su, kako se sumnja, umanjili svoje poreske obaveze prema državnom budžetu.

- Da bi se izbeglo plaćanje poreskih obaveza u preduzećima čiji su vlasnici I. V., D. L., R. K. nakon određenog perioda fiktivnog poslovanja u kojem su ta preduzeća vršila prethodno opisane nezakonite radnje, a time i stvorila određenu poresku obavezu (izlazni PDV), u nekim preduzećima ove OKG su pokrenuti i okončani stečajni postupci - navodi se u saopštenju.