Srbi prognani iz Odžaka danas čekaju pravdu koje nema

Vid Blagojević

sreda, 08. 05. 2019. u 19:28

Срби прогнани из Оџака данас чекају правду које нема

Parastos stradalim - Foto: Vid Blagojević

Srbi sa područja opštine Odžak prognani su pre 27 godina sa svojih ognjišta
VUKOSAVLjE - Pre 27 godina zarobljena su 1294 srpska civila (864 muškarca, 326 žena i 104 dece) na prevaru od strane muslimansko-hrvatskih snaga i zatpčeni su u tri logora u Odžaku. Tim povodom danas su predstavnici udruženja logoraša „Odžak 92“ iz Vukosavlja položili vence i zapalili sveće na spomen obeležjeu Vukosavlju i Novom Gradu.


U Odžačkim logorima ubijena su 42 logoraša, mučeni na 132 različite metode, a silovano je 60 žena svih životnih dobi. Za zločine nad Srbima u odžačkim logorima za 27 godina doneseno je samo osam presuda u trajanju od 70 godina zatvora. Dokumentovani dokazi zločina postoje za još 134 zločinca.


Preživeli logoraši čekaju pravdu iako ih je iz godine u godinu sve manje među živima, ali još uvek veruju da zločince mora stići ruka pravde.


- Moram da ponovim po ko zna koji put da smo ogorčeni na rad Tužilaštva BiH, jer za godinu i po dana nema nijednog predmeta koji je procesuiran u sudu, a 27 godina se vode istrage i za sve postoje dokazi. I evo sada smo dokumentovali kako su dali otkaze sa posla za 445 radnika koji su već bili utamničeni - ogorčen je Milan Miletić predsednik Udruženja logoraša „Odžak 92“ - Vukosavlje.


Srpkinje sa ovog prostora odlučile su da definitivno progovore o mučenjima i silovanjima nakon 27 godina od zločina. Marinka Lešić je imala samo 17 godina kada je bila silovana u Odžaku. Nezadovoljna je izečenom kaznom za zločinca koji je silovao, ali je ponosna na porodicu koju je uspela da spasi tada i da sačuvasina Zdravka koji je imao samo 5 meseci i 22 dana, kćerku Draganu a najponosnija je na unučad Ana Mariju i Stefana.


Pročitajte još: Vukosavlje hoće pripajanje Modriči


- Ja sam silovana 92. godine u Odžaku, a silovao me Jozo zvani Koza iz Balegovca. Mizernu je dobio kaznu od 6 godina zatvora šta je sve radio. To je neverovatno mala kazna za ono šta smo preživeli. Ako ima Boga on mora više biti kažnjen - više sa nekom tugom priča Marinka Lešić sada iz Vukosavlja

Jovanka Pavić je preživela silovanje na kućnom pragu. Imala je tada 42 godine, a 27 godina od zločina ne može da shvati, kako kaže, da je još živa kroz kakve je muke prošla.


- Ja sam silovana u više navrata na kućnom pragu u Novom Gradu. Ne znam ko su bili, imali su kapuljače, selo je bilo puno HOS-ovaca. Kad se setim tih muka, ne znam da li to živ čovek može da preživi. Sada imam noćne more, probude me ta sjećanja i nema spavanja iz noći u noć - svedoči Jovanka Pavić iz Novog Grada u opštini Odžak u Federaciji BiH .


Za zločine nad preko dve hiljade Srba sa područja opštine Odžak osam zločinaca je osuđeno na samo 70 godina zatvora: Jozo Đojić, Ilija Jurić, Ferid Halilović, Josip Tolić, Albina Terzić, Marijan Brnjić, Senahid Ribić i Božo Matanović.

Komentari (1)

Čika Velja

09.05.2019. 00:08

Pravda ce ih sigurno stici,samo sto ce za njihove sunarodnike to biti ratni zlocin!!!