PLjEVLjA - Predstavnici kompanije “Vektra Jakić“, čiji je vlasnik Dragan Brković, odbili su u sredu da predaju bager preduzeću „Aspromet“ i pored činjenice da je takvu odluku, u okviru prinudne naplate dugovanja, doneo javni izvršitelj.


Pročitajte još: Dugovi guše "Vektru Jakić"


Vlasnik preduzeća „Aspromet“ Žarko Laketić, nakon što nije mogao da naplati potraživanje od „Vektre Jakić“ u iznosu od oko 39 hiljada evra, obratio se javnom izvršitelju, koji je sproveo postupak i odlučio da se u okviru naplate dugovanja pomenutom preduzeću ustupi bager „Vektre Jakić“. Javni izvršitelj je angažovao veštaka ekonmomske struke koji je utvrdio da je pomenuta mašina vredi oko 34 hiljade evra. Nakon što je čitav postupak završen predstavnici „Vektre Jakić“ u utorak i sredu nisu dozvolili da preuzme mašinu. Laketić se u sredu obratio policiji, a policija je čitav slučaj prosledila tužilaštvu.

- Pokušao sam na sve moguće načine da se dogovorim sa „Vektrom Jakić“ ali nažalost u tome nijesam uspio, pa je došlo do prinudne naplate, kazao je Žarko Laketić i dodao da on ni u kom slučaju neće odustati od svojih potraživanja.

On je napomenuo da poseduje celokupnu dokumentaciju i da nema nikakvih mogućnosti da mu se uskrati preuzimanje mašine.

Prema dokumentaciji Laketić je javnom izvršitelju dostavio neplaćene račune od strane „Vektre Jakić“ iz marta meseca 2017. godine, kao i račune iz prošle godine. Njegovo preduzeće je tokom dve godine vršilo seču i vuču stabala u gazdinskoj jedini „Volodor“ za potrebe „Vektre Jakić“. Nakon što preuzme bager, koji je procenjen na 34 hiljade evra, Brković će dugovati Laketiću još oko 5 hiljada evra.

Nije prvi put da javni izvršitelj vrši prodaju imovine „Vektre Jakić“. Tokom prošle godine javni izvršitelj je prodao tri kamiona sa prikolicama, gde je u dobroj meri otežan rad ove kompanije. Prinudne naplate su usledile nakon što su zaposleni tužili kompaniju zbog neisplaćenih zarada. Dragan Brković je ipak tada uspio da spreči prodaju nekih mašina isplatom potraživanja prema radnicima.

Prethodnih godina predstavnici jednog broja pljevaljskih preduzeća, koja su radila za „Vektru Jakić“ poslove seče i vuče stabala, bili su prisiljeni da bi naplatili potraživanja, da blokiraju kapiju „Vektre Jakić“. Među tim poslodavcima nalazio se i Žarko Laketić, kome je tada „Vektra“ dugovala 18 hiljada. Potom je postignut dogovor sa Draganom Brkovićom da se rad nastavi, ali su se dugovanja i pored određenih isplata, uvećala.