,,ISKUSTVA O BUDUĆNOSTI“: Gruevski objavio knjigu zbog koje je tražio odlaganje zatvora

Tanjug

utorak, 07. 05. 2019. u 23:45

,,ИСКУСТВА О БУДУЋНОСТИ“: Груевски објавио књигу због које је тражио одлагање затвора

Nikola Gruevski, Foto: EPA

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski objavio je da će se od srede na skopskom sajmu prodavati njegova prva knjiga „Iskustva o budućnosti''
SKOPLjE - Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski, koji je u novembru prošle godine dobio politički azil u Mađarskoj, na svom fejsbuk profilu objavio je da će se od srede na skopskom sajmu prodavati njegova prva knjiga „Iskustva o budućnosti“, prenosi portal Plusinfo.

Reč je o monografiji bivšeg makedonskog premijera koja je nastala na osnovu njegove doktorske disertacije i zbog čije pripreme je zahtevao odlaganje izvršenja zatvorske kazne.

U predgovoru knjige stavio je naglasak da je objavljena u periodu teških političkih dešavanja u Makedoniji, u vremenu kada je već šest mesecu u Mađarskoj kao politički azilant, zbog, kako je napisao, političkog progona u svojoj zemlji.


„Objavljivanje knjige nije išlo prema planu koji sam imao 2018. godine. Trebalo je da bude objavljena u januaru ove godine, zato sam i tražio odlaganje zatvorske kazne na dve meseca, ali kampanja političkog progona protiv mene nije dopustila potčinjenom sudu da mi omogući vreme, pre izvršenja nezaslužene sankcije“, napisao je Gruevski u svojoj knjizi.

Najavio je novu knjigu u kojoj će obraditi sve okolnosti koji su, kako kaže, doveli do potrebe da traži politički azil u inostranstvu, kao i o istorijskim događajima u Makedoniji koji su uticali na odlaganje objavljivanja ove knjige.

„Zahvaljujem se institucijama Mađarske koji su nakon detaljne provere, kao nezavisne institucije suverene države, procenili da postoje dovoljni razlozi da dobijem zaštitu putem pružanja političkog azila“, zaključio je Gruevski u uvodnim delovima svoje knjige.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije