BAR – Policija je uhapsila trojicu Barana osumnjičenih za krivično delo teška krađa, krađu crkvenih zvona.

Barska policija rasvetlila je krađu četri zvona sa katoličkih i pravoslavnih crkvi u Baru. Zbog sumnje da su počinili krađu zvona sa četri crkve uhapšeni su: R.D. i S.J.i V.H. iz Starog Bara.

Kako saznajemo od našeg izvora, policija je otkrila i kome su osumnjičeni za krađu, ova zvona prodavali. U policiji saznajemo da će uskoro u sve četri crkve biti vraćena ukradena zvona, od kojih su delovi već prenijeti van Crne Gore.

Motiv krađe zvona sa četri crkve je imovinska korist počinilaca ovog krivičnog dela. Za sada se još pouzdano ne zna za koliko novca su oni prodavali crkvena zvona.

Podsetimo, tokom aprila, od Uskrsa do Vaskrsa, ukradena su zvona sa katoličke crkve Sveti Vić i katedrale Bezgrešnog začeća Blažene device Marije na Gretvi, te sa pravoslavnih crkava Sveta Neđelja u Rapu i Sveti Jovan u Starom gradu Baru.

Krađu zvona ne pamte ni najstariji Barani.


PROČITAJTE JOŠ: NEZAMISLIVA KRAĐA: Ukrali dinare, ali ne i evre

Policija je u cilju rasvetljavanja više krivičnih dela koja su počinjena na štetu verskih objekata u Opštini Bar, identifikova i lišili slobode tri osumnjičena lica.

Naime, tokom aprila 2019. godine, službenici CB Bar su obavešteni od strane predstavnika Mitropolije crnogorsko – primorske i predstavnika Biskupije barske da su sa četiri verska objekta otuđena četiri zvona. O događajima je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru koji je ove događaje kvalifikovao kao četiri krivična dela teška krađa.


Ukradeno zvono,foto A.Baković


Policijski službenici CB Bar su u cilju rasvetljavanja ovih krivičnih dela izvršili više pretresa na području Bara i preduzeli niz drugih mera i radnji koje su rezultirale identifikovanjem osumnjičenih lica. Slobode su lišeni J.S. (31), R.D. (26) i V.B. (43) sva lica iz Bara, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili četiri krivična dela teška krađa, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Oni su, sumnja se, ova krivična dela počinili na način što su, koristeći odsustvo sveštenih lica u navedenim objektima u određenim delovima dana, sa verskih objekata otuđili četiri crkvena zvona, koja su nakon toga, sumnja se, slomili na sitnije komade i takve ih prodali licima koja se bave otkupom sekundarnih sirovina na prodručju Bara i Podgorice. Osumnjičena lica su, sumnja se, u nameri da spreče dokazivanje počinjenih dela, pretli licima koja su ih otkuplia i uništavali tragove krivičnih dela.

J.S, R.D. i V.B. biće privedeni državnom tužiocu u ODT u Baru zbog sumnje da su počinili četiri krivična dela teška krađa.