U Severnoj Makedoniji sutra će biti održan drugi krug šestih po redu predsedničkih izbora na kojima pravo glasa ima 1.808.131 birač, a koji će birati između kandidata najveće opozicione partije VMRO-DPMNE Gordane Siljanovske Davkove i kandidata vladajuće koalicije SDSM-DUI Steve Pendarovskog, prenosi MIA.
Kako je predviđeno makedonskim zakonima, za predsednik će biti izabran kandidat koji je dobio većinu glasova, ako na birališta izađe više od 40 odsto od ukupno uspisanih u biračkom spisku, odnosno 723. 253 birača.

Mala izlaznost u prvom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji od samo 41,68 odsto povečala je strahovanje kod političke elite da je moguće da u drugom krugu ne bude postignut neophodni izborni cenzus od minimum 40 odsto, i da dođe do ponavljanje celog izbornog procesa.

Takođe, tesna razlika u broju glasova između oba favorita u prvom krugu od samo 4.240 glasova dodatno je "uzdrmala" političku scenu u Severnoj Makedoniji, te su vladajuće stranke u kampanji obećavale "političke čistke" za one koje ne rade u interesu države i građana, dok najveća opoziciona partija VMRO-DPMNE takav izborni rezultat je videla kao priliku za "veliki povratak" i eventualno raspisivanje prevremenih izbora.

Kampanju koju su vodili Siljanovska Davkova i Pendarovski između dva izborna kruga u najvećem delu je bila usmerena ka glasačima koji su svoj glas u prvom krugu dali kandidatu albanske opozicije Blerimu Reki, kao i ka postizanju cenzusa, odnosno onima koji nisu izašli na birališta u prvom krugu.

Tokom sinočnje poslednje debate između oba predsednička kandidata na skopskoj Televiziji 24, uoči izborne tišine, noćas od ponoći, Siljanovska Davkova rekla je da aktuelna vlada u Severnoj Makeodniji ne ispunjava kriterijume iz Kopenhagena "tako da ne postoje šanse da država krene ka EU".

S druge strane, kandidat vladajuće koalicije Pendarovski je ukazao da informacije sa poslednjeg samita lidera Zapadnog Balkana u Berlinu govore da su nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron izdvojili Severnu Makedoniju kao primer u regionu, te da će država zbog svega što je uradila dobiti početak pregovora sa EU u junu ove godine.

On je takođe u poslednjem predizbornom suočavanju s kandidatkinjom opozicije poručio glasačima da je "ulog veliki, kao i da samo s njegovim sloganom zajedno napred država može zaista ići napred", dok je sve drugo, kako je rekao, samo floskula.

Siljanovska Davkova je poručila makedonskim građanima da „ima snagu, plan i koncept da ujedinjuje, te da se nada da svi oni koji nisu izašli u prvom krugu, da su u razgovoru s njom prevazišle svoje nedoumice i shvatili da se ne ide u Evropsku uniju na osnovu retorike.

Predsednički izbori u Severnoj Makedoniji će pratiti 3.381 domaći i 520 stranih posmatrači. Posmatrače za ovoj izborni proces akreditovalo je i više stranih ambasada, poput Rusije, Francuske, Velike Britanije, Švedske, Mađarske, Italije, Albanije...

Takođe, ovaj izborni proces će pratiti i delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PŠE) predvođena francuskom poslanicom Mari-Kristin Dalozeom.