U Titovu vilu dolaze posetioci iz celog sveta

V.V.

subota, 04. 05. 2019. u 12:27

У Титову вилу долазе посетиоци из целог света

Titova vila - Foto: Institut Igalo

U Herceg Novom je lako podstaći meštane na priču o Josipu Brozu i njegova četiri zvanična boravka u Vili Galeb ili Titovoj vili kako je još češće nazivaju
U Herceg Novom je lako podstaći meštane na priču o Josipu Brozu i njegova četiri zvanična boravka u Vili Galeb ili Titovoj vili kako je još češće nazivaju.

Posebno, čini se, na godišnjicu smrti doživotnog predsednika.

Ispričaće vam o susretima sa doživotnim predsednikom zemlje koje više nema, o njegovim šetanjama hercegnovskom obalom, o zemljotresu od koga je minulo četiri decenije i Titovom pozivu upućenom svim Jugoslovenima da pomognu obnovu primorja Crne Gore na koji su se odazvali iz svih republika nekadašnje Juge.


Oni najsentimentalniji, pozvaće vas u obilazak vile koja je sagrađena 1976. godine i u sastavu je Instituta Igalo.Titova vila - Foto: Institut Igalo

Posle niza godina tokom kojih je ovo zdanje bilo zatvoreno, nedostupno javnosti i prilično zanemareno, za posetioce je kompleks otvoren u junu 2014. To se pokazalo kao dobar potez jer je zainteresovanih za obilazak ovog zdanja iz godine u godinu i iz celog sveta sve više.


Tito na šetalištu - Foto: Stevan Kragujević


Alen Filipović koji je vodič kroz Titovu vilu i delić hercegtnovske istorije kaže da je poseta dobra i sada kada su obilasci organizovani samo petkom od 13.30.

Već krajem maja i početkom juna posete su planirane čak četiri puta sedmično.

Broj onih koji požele da obiđu Titovu vilu stalno raste – lani ih je bilo oko pet hiljada.

Oni zaista dolaze iz celog sveta kaže naš sagovornik, a reakcije su različite.

Titova vila - Foto: Institut Igalo


Pročitajte još: Vila na Paliću više nije Titova

- Neki su prilično nostalgični, drugi spremni da ispričaju živa sećanja na vreme kada je Tito bio predsednik Jugoslavije ili na susrete sa njim. Ima tu i suza i smeha, a posebno su sentimentalni dolasci posetilaca iz zemalja nekadašnje Jugoslavije. Tokom obilaska sve upozoravamo da ne smeju da diraju neke predmete ili da koriste nameštaj. Međutim, jedna starija gospođa je i pored više puta izrečenih upozorenja ugrabila trenutak i sela na Titov krevet. Kada smo reagovali ona je samo prokomentarisala: e sada mogu da umrem!

Među posetiocima Titove vile, osim gostiju Instituta su i grupe turista ali i diplomate. Ono što mogu da vide u ovom objektu su prostorije u kojima je sa saradnicima i gostima održavao sastanke, gledao filmove, jedan od apartmana u kojima su boravili njegovi bliski saradnici, kao i njegov i apartman njegove supruge Jovanke.

Za susret i dodir sa istorijom onima koji to žele – dovoljno.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije