PRVI put posle presude žalbenog veća Mehanizma za krivične sudove u Hagu, koje mu je izreklo doživotnu kaznu zatvora, oglasio se uživo bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić. I to putem telefona, na akademskoj tribini održanoj u Srpskoj kući u Podgorici, gde se pričalo o stvaranju Republike Srpske u organizaciji Srpskog nacionalnog saveta, na kojoj je učestvovao i dr Momčilo Krajišnik. Uključenje Karadžića izazvalo je erupciju oduševljenja u prepunoj sali Srpske kuće.

- Sve nas je iznenadio i još više doprineo da tribina bude pun pogodak - kaže za "Novosti" dr Momčilo Vuksanović, predsednik SNS. - Nismo znali da će se Radovan uključiti, a jedino je to znao njegov brat Raco koji je bio u publici. Nazvao ga je i omogućio nam svima da čujemo poruke iz haške tamnice.

Raco Karadžić, Radovanov brat, kaže za "Novosti" da je sve bilo spontano.

- Nisam bio siguran da ću ga dobiti, jer su veze često u prekidu. Nije bilo planirano. Nazvao sam ga i kada mi se javio dao sam telefon Krajišniku kako bi se direktno obratio učesnicima tribine - priča Raco.

Pročitajte još: PRESUDA U HAGU: Karadžiću doživotni zatvor! Advokat Petronijević najavljuje reviziju (VIDEO/FOTO)

Dodaje da presuda tribunala na Radovana nimalo nije uticala:

- On je stoički izdržao tu sramnu presudu. Govorio nam je da je svaka kazna, pa i doživotna, minorna u odnosu na ono za šta se borio. A stvorio je svetinju, našu Republiku Srpsku, u čije temelje su ugrađene kosti hiljada srpskih vitezova.

Radovan Karadžić je u kraćem telefonskom obraćanju, poručio da su Crna Gora i Srbija uvek bili jedno.

- Crna Gora je na Berlinskom kongresu uvećana pet puta i pripojene su joj teritorije Vasojevića, Drobnjaci, Kuči, Piperi, sve srpski krajevi, i možemo li mi biti nešto drugo, kada smo tako dugo bili Srbi. Opasno je igrati se sa identitetom i opasno je misliti da si nešto drugo kada nisi. U Crnoj Gori je mnogo više Srba od onih koji ne smeju da kažu da su Srbi.

On je još rekao da su sukobi između Srbije i Crne Gore bili samo dinastički, vladari su se svađali, ali narod je ostao jedan.

- Mi, Srbi iz Crne Gore, napunili smo Srbiju i ona je od nas nastala. Treba biti blag prema onima koji neće da budu Srbi i sve će to doći u red - rekao je Karadžić.

NEUNIŠTIVA

- Srbi su imali više ustanaka, čak četiri, a ovaj poslednji stvorio je srpsku državu sa one strane Drine, što se prvi put desilo. Zbog toga je moramo čuvati iako je ona neuništiva - poručio je Momčilo Krajišnik.