OSVOJIO je miris dunjevače i jabukovače pitomo selo Liverovići u Župi nikšićkoj iznad istoimenog jezera, imanju Milinka Ćipranića, vrednog domaćina, koji je plodove minule jeseni tek uoči Vaskrsa "strpao" u "veselu mašinu" iz koje su potekle kapi domaće rakije o čijem kvalitetu će se tek čuti.

- Cugni ovaj lek, pravi je melem - dočekuje nas raspoloženi Milisav, koji s ponosom priča o kvalitetu njegove rakije.

- Dobra, nema šta! Vala ćemo je reklamirati u Albaniji. Čuće se za nju s one strane Prokletija - kaže profesor srpskog jezika Svetozar Ćiraković, koji kod komšija predaje srpski, jer mu je u Crnoj Gori zabranjeno.

PROČITAJTE JOŠ - SVANULO MU POSLE GUBITKA POSLA: Spas našao u rakiji, a nije pijanac

Tu je i njegov brat Dragan, koji je takođe provereni degustator iako mu je pivo glavni proizvod, taman kao i njegovim prijateljima Čarliju Vlahoviću i Draganu Šurbatoviću. Novinar "Politike" Rade Vukićević nema zamerki na kvalitet rakije, isto kao Nikola Lalatović i Vlado Mandić.

- Lepo je uoči Vaskrsa radovati se novim plodovima. Očekujemo i ovu godinu rodnu. Uvek se oko kazana započinje priča koja je rakija najbolja, a ja kažem - ona što je u grlu! Ne proizvodim je da bih zaradio, već da bih je sa prijateljima popio, kaže Milinko, dok neumorno obleće oko "vesele mašine".