NACRT zakona o slobodi veroispovesti, koji je pripremila Vlada Crne Gore, primitivniji je od onog iz vremena komunističke Jugoslavije. Ovo je rekao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije na međunarodnoj naučnoj konferenciji "Sloboda veroispovesti ili uverenja u Crnoj Gori" koji se održava u Podgorici.

- Ljudi koji predlažu taj zakon su vaspitavani u anticrkvenom duhu. Ranije su sklopljeni temeljni ugovori sa Rimokatoličkom crkvom - Vatikanom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom, ali je jedina zajednica koja je ostala van toga još Mitropolija crnogorsko-primorska, odnosno Srpska pravoslavna crkva. U poslednje vreme bilo je susreta sa ministrom pravde Zoranom Pažinom povodom formulisanja zakona i da to daje nadu da će problemi biti prevaziđeni - kazao je mitropolit Amfilohije.

Pročitajte još - Crna Gora oduzima imovinu SPC

Kristijan Kriger, predsednik Konferencije evropskih crkava iz Brisela, kazao je da se u demokratskim državama sloboda religije i uverenja posmatra kao pokazatelj ljudskih prava i znak postojanja jednog modernog sveta.

- Međutim, neke od članica Konferencije evropskih crkava se suočavaju sa diskriminatorskim zakonima koji narušavaju to temeljno pravo. Zapravo, sekularizacije društva i religiozni pluralizam koji je donesen kroz mobilnost često čini neophodnim da države sada revidiraju svoju legislativu koja je upravljala u prošlosti veroispovestima i uverenjima pod različitim uslovima - kazao je Kriger. - Konferencija evropskih crkava, kao i Mitropolija, podržava napore države Crne Gore da revidira svoje zakone tako da se oni usklade sa evropskim zakonima i sa pravnim tekovinama EU, kako se ova država priprema da joj se jednog dana priključi.

Kriger je istakao da naročito pozdravljaju odluku da se zameni zastareli zakon iz 1977. novim zakonom o slobodi veroispovesti, uključujući odredbe o pravnom statusu i poziciji crkava i verskih zajednica.

- Međutim, rečeno nam je da su pripremne procedure rezultirale nacrtom zakona koji ima probleme u mnogim delovima. Verujemo da ti delovi moraju biti ispravljeni i korigovani, ali takođe verujemo da su ti problemi mogli biti izbegnuti da je pripremni proces bio transparentan i da su u njemu učestvovali svi zainteresovani subjekti - dodao je Kriger.

Pročitajte još - UDAR NA SPC U CRNOJ GORI: Proteruju 30 monaha i monahinja

Profesor dr Ahmed Šahid, specijalni izvestilac UN za slobodu veroispovesti i uverenja, putem video-poruke izrazio je nadu da će država Crna Gora uvažiti preporuke i stručna mišljenja koja će se čuti na skupu i tako doneti zakon koji će biti usaglašen sa evropskim standardima i zakonima.

UNIVERZALNO PRAVO

PROTOJEREJ-stavrofor dr Velibor Džomić smatra da je, imajući u vidu da je u Crnoj Gori i dalje na snazi Zakon o pravnom položaju verskih zajednica iz 1977. kao i da je Vlada Crne Gore u svom programu rada za drugi kvartal ove godine najavila usvajanje predloga zakona o slobodi veroispovesti, neophodno da se na stručan način otvori javni dijalog i sagleda pravo na slobodu vere, veroispovesti ili uverenja iz međunarodnopravne, istorijskopravne i pozitivnopravne perspektive.

- Reč je o univerzalnom ljudskom pravu i slobodi - naglasio je prota Džomić.