OKUČANI - Kao i prethodnih godina, danas je godišnjica akcije hrvatske vojske i policije "Bljesak", u kojoj je 1995. godine u Zapadnoj Slavoniji stradalo više od 280, a proterano oko 15.000 Srba, obeležena u Okučanima parastosom za stradale srpske civile koji su organizovali Srbi u Hrvatskoj, i paralelno, svečanošću na kojoj su govorili hrvatski zvaničnici.

U hramu Svetog Dimitrija u Okučanima paroh Dragan Antonić služio je parastos za stradale srpske civile u akciji "Bljesak", a potpredsednik SDS S, poslanik u hrvatskom parlamentu Boris Milošević rekao je novinarima da je u Okučane došao da se seti "žrtava i besmislenosti rata".

Predsednik SDSS Milorad Pupovac na parastos nije mogao da dođe zbog, kako je rekao njegov izaslanik na tom skupu Milošević, obaveza u Vukovaru, javila je Hina.

"Došao sam isključivo na verski događaj da se nađem s građanima srpske nacionalnosti na liturgiji i da se setimo žrtava i besmisla rata", rekao je Milošević novinarima.

Nakon parastosa u Okučanima, u obližnjim Medarima održana je molitva u znak sećanja na 22 civilne srpske žrtve u operaciji "Bljesak".

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović rekla je danas novinarima u Okučanima, gde je održana svečanost povodom "Bljeska", "da je tom operacijom počelo konačno oslobođenje hrvatske teritorije i reintegracija cele Hrvatske".

Ona je istakla da žali i saoseća sa porodicama svih poginulih, nestalih i preminulih hrvatskih veterana iz rata, a na pitanje o 22 žrtve srpske nacionalnosti u Medarima tokom "Bljeska", odgovorila je: "Žalimo za svakom žrtvom i pijetet svakoj žrtvi, bez obzira koje je nacionalnosti".

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je novinarima da se danas Hrvatska seća onih koji su dali živote u akciji "Bljesak" i iskazuje veliko poštovanje.

"Sećamo se svakog onog ko je stradao u ratnim zbivanjima. Mi danas obeležavamo pobedu hrvatske vojske. Ovo područje bilo je okupirano od velikosrpske vojske. Prisećamo se svih stradalih u akciji", rekao je Jandroković.


MEĐU UBIJENIMA 57 ŽENA I DEVETORO DECE

Operacija "Bljesak" je vojno-policijska akcija koji su sprovele hrvatske vojne, paravojne i policijske snage 1. maja 1995. godine pod rukovodstvom Franje Tuđmana na teritoriji Zapadne Slavonije koja je bila u sastavu tadašnje Republike Srpske Krajine sa namerom etničkog čišćenja prostora zapadne Slavonije. U vreme napada, područje Zapadne Slavonije bilo je pod zaštitom snaga UN. Za samo 36 sati proterano je oko 15.000 Srba, 283 ih je ubijeno ili nestalo, među kojima 57 žena i devetoro dece.