Školjka palastura ponovo u Boki

Vitka VUJNOVIĆ

utorak, 30. 04. 2019. u 08:53

Шкољка паластура поново у Боки

Školjka palastura

Naučnici kotorskog Instituta za biologiju mora primetili nesvakodnevnu vrstu. Meštani apelovali da se zaštiti prekomernim izlovom gotovo uništena zajednica

ŠKOLjKA palastura ili pina nobilis se vraća u zaliv Boke. Naučnici kotorskog Instituta za biologiju mora primetili su je još pre tri, četiri godine kod rta Sveta nedelja u Kamenarima, a sada se veliko novo naselje palastura može videti i na drugim lokacijama, pa i u Baošićima. Tim povodom meštani su apelovali da se sačuva i zaštiti ova retka i prekomernim izlovom skoro uništena, a zakonom zaštićena endemska vrsta.

Baošićani su se obratili i Ekološkom društvu Boka kako bi pokrenuli proceduru za registrovanje i mapiranje nove zajednice.

Predsednica Ekološkog društva Boka Olivera Doklestić kaže da je ovo neophodno zbog sve veće uzurpacije obale i pretvaranja u veštačke plaže, čime se nanosi nenadoknadiva šteta podmorskoj flori i fauni.

- Činjenica je da izrada elaborata procene uticaja na životnu sredinu, koji je deo zakonom obavezne dokumentacije za dobijanje građevinske dozvole za gradnju plaža, uglavnom bude sprovedena u skladu sa zakonskim obavezama, ali sve dalje aktivnosti na monitoringu i praćenju stanja priobalja ne postoji. Ekonomski interesi imaju prevagu nad ekološkim - kaže Doklestićeva, koja je u ime Ekološkog društva pomoć zatražila od Instituta za biologiju mora u Kotoru.

Pročitajte još - NAUČNICI STRAHUJU: Ugrožena školjka periska - pokazatelj podmorskog zdravlja

Dr Vesna Mačić iz kotorskog Instituta, obišla je lokaciju u Baošićima. Ističe da se u tom delu, osim palasture nalazi i relativno gusto naselje smeđe alge (custoseira barbata), koja je zaštićena vrsta prema Barselonskoj konvenciji.

- Ova vrsta je graditelj priobalnih biocenoza, koje se mogu uporediti sa šumama na kopnu. Osim što obogaćuju vodu kiseonikom predstavljaju i povoljno stanište za mnoge druge organizme, posebno za mlađ rakova i riba. I ta vrsta je ugrožena zbog toga što naseljava male dubine, pa je pod direktnim negativnim uticajem čoveka - ističe dr Mačić.

Pročitajte još - Školjke u Crnoj Gori će ubuduće biti bezbednije

NEZAOBILAZNI SUVENIR

SVOJEVREMENO je, stariji će se setiti, ova školjka (na slici) bila nezaobilazni suvenir koji je podsećao na letovanja na jadranskoj obali. Neretko je njena fina unutrašnjost oslikavana - uz obaveznu poruku: "Pozdrav iz...". Osamdesetih je slika "Palastura" novskog umetnika Đorđija Bata Pravilovića, u koju je smestio obalu, kuće, stepenice, visoke novske palme, bila zvanični plakat Turističke organizacije Jugoslavije.

RAĐA BISERE

PALASTURA je najveća školjka na Mediteranu i tu jedino i raste. Spolja je pravo ružno pače među školjkama, svetlosmeđe boje i prekrivena algama i sunđerima. Unutrašnjost je, međutim, nežna, glatka i delimično prekrivena sedefom. Ponekad rađa biser. Istina, nepravilnog oblika i žućkaste boje, ali ipak prirodni biser.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije