Američki bombarderi koji su nas bombardovali prilaze Srbiji

Novosti Online

sreda, 24. 04. 2019. u 09:10

Амерички бомбардери који су нас бомбардовали прилазе Србији

Foto Depositphotos

Severna Makedonija biće od 20. maja do 15. jula poligon za najveću međunarodnu vežbu NATO-a u toj zemlji

Severna Makedonija biće od 20. maja do 15. jula poligon za najveću međunarodnu vežbu NATO-a u toj zemlji.

U manevrima će učestvovati i američki bombarderi B-1B. Avioni koji su pre tačno 20 godina bombardovali SR Jugoslaviju izbaciće bombe na poligon Krivolak, prenosi Sputnjik.

Vojni analitičar Aleksandar Radić objašnjava da je vežba "Odlučni udar 2019" deo velikog manevra "Anđeo čuvar", koji organizuje i finansira Komanda američkih snaga u Evropi, na kojoj će učestvovati čak 27 hiljada vojnika.

"Primarni cilj vežbe 'Anđeo čuvar' biće uvežbavanje snaga SAD i njihovih saveznika iz NATO-a za reagovanje u slučaju krize na prostoru koji gravitira ka Crnom moru i na Balkanu, zato je posebna dinamika vežbe na teritoriji Mađarske, Rumunije, Bugarske i Severne Makedonije. Makedoncima je jako stalo, jer im iz unutrašnjepolitičkih razloga prema regionu kao poruka treba neka velika aktivnost koja će etablirati njihov ulazak u NATO i čvrsto savezništvo sa Sjedinjenim Američkim Državama", kaže Radić.

On dodaje da scenario vežbe u Makedoniji predviđa učešće do dve hiljade domaćih i isto toliko američkih vojnika, saveznika iz Crne Gore, Albanije, Bugarske i Litvanije, a trebalo bi da pokaže kako izgleda uspostavljanja mira.

Pročitajte još - Zajednička vojna vežba Severne Makedonije i SAD od maja do jula

Kuriozitet vežbe je, kako navodi Radić, činjenica da će se na ovim prostorima prvi put pojaviti američki strateški bombarderi B-1B, avioni koji su korišćeni u napadu na SR Jugoslaviju 1999. godine. Korišćeni su i u Iraku i Avganistanu, vrlo retko se pojavljuju na vežbama u Evropi, a uopšte je presedan za naš region da strateški bombarderi prikažu svoju moć, kaže ovaj vojni analitičar.

"Pojava dva aviona, koliko god bila u vojnom smislu simbolična, ipak predstavlja snažnu političku poruku o američkoj dominaciji na ovom prostoru. Bombarderi će verovatno doleteti iz baze u Velikoj Britaniji, gde imaju logistiku, a tamo će doći iz svoje matične baze u Sjedinjenim Američkim Državama. Ući će u vazdušni prostor Makedonije, baciti bombe i vratiti se nazad, ali to će verovatno izazvati jako velike reakcije u našem javnom mnjenju", ocenjuje Radić.

(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

Kurjak

24.04.2019. 12:29

@Čika Jova - Zna se cija je stara juzna Srbija,potpala je pod vandalizam Jezuita i Evro-fanatika .koji na svaki nacin gledaju da zamene istoriju Balkana -ali istina je samo jedna ,i nicija nije gorela do zore ,ni Muratova ,a ni Masonskog bega ubijenoga u Sarajevu ..te otom potom ..stvari se menjeju -ljudi se bude ..odzvonilo im je...a nase svice ..svice istina o narodima...

Vatro Marx

24.04.2019. 10:19

Cista provocacija, Agresor jos nemoze da shvati da Srbin se ne plasi i da Srbin neda svoje teritorije .

Vatro Marx

24.04.2019. 10:52

Od Crne Gore, Makedonije, i Albanije, nazalost ostat ce samo ime. SAD zele pod svaku cijenu da i Kosmet prikljuce u njihovo krilo i ispunili su svoj cij, da dominiranu Balkanom.

Шумадинац

24.04.2019. 10:56

Где сте амери, нисмо се давно гледали. Ћераћемо се још...

Dr.Agan

24.04.2019. 11:56

E moji AmericaniSve smo mi to prosli , I oslobadjali ropstva druge I donosili demokratiju I finasirali njihovu izgradnju I emancipaciju I oet nista Cim see pojavi neko drugi a momentalno Jaci odma prethodnom dobrocinitelju noz u ledja I kuknjsva kako su ih unazadili . Imate vi vasu veliku zemlju I mnogo vaseg naroda kome treba pomoci . Manite see corava posla

Мр Радомир Шћепановић

24.04.2019. 12:22

Нисмо вам од `99 оборили ни један авион!

Perica Iz Varosi

24.04.2019. 12:27

Мир се ствара договором ,а авионима нато- а само немир и интерес!!!!!

doktor who

24.04.2019. 14:01

Ako misle da ce im ameri biti od pomoci za ikakvu ozbiljniju krizu u buducnosti, grdno se varaju. Nije ta banda pomagala mnogo ozbiljnije igrace od nedefinisanog plemena, rodjenog u sred nigde.

Официр

24.04.2019. 15:51

"Pojava dva aviona, koliko god bila u vojnom smislu simbolična, ipak predstavlja snažnu političku poruku o američkoj dominaciji na ovom prostoru". Ово је управо поента Радићевог текста иначе "политичког каналитичара" који је један од најагилнијих НАТО лобиста кога је и Мило позивао у Ц. Гору да лобира за улазак у НАТО. Иначе, један такав авион је срушила наша ПВО, за време НАТО агресије, и он је пао иза границе са Хрватском - у Спачванске шуме.

Grof

24.04.2019. 18:08

Moli se PVO vojske Srbije da bude pazljiv narednih dana! Da neko slucajno ne pritisne dugme pa da ode u pm jos neki nevidljivi!

Marks

24.04.2019. 22:25

Македонци, Бугари , Црногорци Литванци биће топовско месо за НАТО пакт,е благи вама за вашу памет

Ljube

27.04.2019. 22:03

O cemu mi pricamo ,pa nama NATO ima kancelariju u Generalstabu. .Ko jos koci i zasto nabavku raketnih modernih sistema ,...jadan je Balkan ,jal pod Turcima ,jal pod zapadnim Fasistima ,...