ISTRAŽITELjI nemaju saznanja da je ubistvo Veselina Vukotića, oca navodnih vođa škaljarskog kriminalnog klana, na bilo koji način povezano sa zaplenom 60 kilograma kokina na školskom brodu "Jadran" u Tivtu, rekao je u ponedeljak u Crnoj Gori glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

- Istraga teče. Taj nemili događaj ispituju kriminilastička policija i Više državno tužilaštvo. Izražavam saučešće porodici Vukotić, jer se desio zločin i zverstvo - rekao je Katnić.


PROČITAJTE JOŠ: ISTRAGA O LIKVIDACIJI VUKOTIĆA: Privedeno 26 "kavčana", pronađeno šest čaura

Sagovornik "Novosti" blizak istrazi tvrdi da ni nakon obavljenog informativnog razgovora sa tridesetak osoba koje operativno važe za pripadnike suprostavljene kriminalne grupe - "kavačkog" klana, istraga nije makla dalje od početka.

PROČITAJTE JOŠ: Zaplena na „Jadranu“: Ponos crnogorske mornarice bio narko-taksi?!

- Preduzimaju se sve mere i radnje, ali zasada nemamo ništa konkretno osim snimka sa sigurnosne kamere, na kojem se vidi muškarac sa kačketom - kaže sagovornik "Novosti". - Ipak, nema dileme da je ubistvo najstarijeg Vukotića nastavak obračuna kriminalnih klanova.

NOVI CRNI NIZ? STRAHUJEMO da, i pored crne liste mafijaških obračuna, ovaj zločin može biti samo početak jednog novog niza kriminalnih likvidacija - kaže naš izvor iz policije. Vukotić je ubijen u subotu uveče ispred kuće u kojoj je živeo u kotorskom naselju Dobrota. Smrtonosne hice u Vukotića ispalila je zasada nepoznata muška osoba.

U međuvremenu, zbog sumnje da su umešani u šverc oko 60 kilograma kokaina vrednog pet miliona evra, a koji je u petak pronađen na školskom brodu "Jadran", uhapšene su tri osobe - stariji vodnik Miloš K., podoficir Duško R. i Radomir O., dok se traga za još dvojicom civila i to, kako saznajemo - Vladimirom R. i Dejanom R.

- Plan je bio da se kokain koji je nabavljan od ove kriminalne organizacije, sa teritorije Crne Gore, pomorskim putem, pre svega brodovima, transportuje prema lukama u Turskoj. Tamo bi drugim članovima kriminalne organizacije kokain bio isporučen, a u povratku preuzimane od istih osoba iste količine opojne droge heroin, koju bi transportovali u Crnu Goru radi dalje prodaje ovde i u drugim državama Evrope - kazao je specijalni tužilac Saša Čađenović.

Na isti način je trebalo da bude transportovano i oružje iz Crne Gore prema Turskoj. U cilju dokazivanja krivičnog dela izvršeno je dvadesetak pretresa, izuzeti su snimci sa sigurnosnih kamera na teritoriji Tivta, dok je u svojstvu građana saslušano više desetina osoba.

Veselin Vukotić / Foto P. Milošević

Pukovnik Aleksandar Pantović kazao je da ovaj slučaj pokazuje da će svaki pokušaj da se kriminal unese u vojsku ostati samo na zamisli i pokušaju. Na pitanje da li mogu da garantuju da je prvi put zloupotrebljen brod "Jadran", pukovnik Pantović kaže da jeste prvi put da se to dešava. Istraga o ovom slučaju se nastavlja, kako su saopštili istražitelji, u cilju identifikovanja i hapšenja drugih članova kriminalne organizacije.