CG: I voda po većoj tarifi?

I. D. Stojadinović

utorak, 23. 04. 2019. u 12:19

ЦГ: И вода по већој тарифи?

Foto lendgreen.com

U nizu poskupljenja, još jedan udar na budžet građana Crne Gore, nove cene usluga Vodovoda. RAE stvara zakonske uslove za izmenu cenovnika. Na raspravi metodologija

IAKO poskupljenje vode veće od 20 odsto, koje je najavljeno krajem prošle godine, nije realizovano, jer za to nisu postojali zakonski uslovi, ono bi ipak uskoro moglo dodatno da optereti građane. To bi bio samo još jedan u nizu nameta, osim goriva, koje vozači plaćaju po rekordnim cenama, i novog poskupljenja struje od šest odsto, najavljenog za 1. maja.

Naime, prošle sedmice, predsednik Odbora Regulatorne agencije za energetiku Branisalv Prelević kazao je da su na javnu raspravu stavljeni Nacrt metodologije za utvrđivanje cena za obavljanje regulisanih komunalnih delatnosti, Nacrt pravila o licencama i Nacrt pravila o minimumu kvaliteta i obimu poslova za obavljanje regulisanih komunalnih delatnosti.


PROČITAJTE JOŠ: UHAPŠEN ROŽAJAC: Krijumčario 18 azilanata

- Jedan od principa na kojima se zasniva metodologija za utvrđivanje cena je da se određuje za područje pružanja usluge, i po principu povrata opravdanih troškova koje vršioci imaju u obavljaju regulisane komunalne delatnosti - pojasnili su u RAE.

Prema rečima Prelevića, cilj Agencije je stvaranje sistema u kojem će vodovodi biti samoodrživi i finansijski stabilni.

Ukoliko se usvoji nova metodologija obračuna cena, stvoriće se i uslovi za ranije najavljeno poskupljenje vode. A da su nameti građanima već sada veći nego što bi trebalo, smatra predsednik Unije slobodnih sindikata Crne Gore Srđa Keković. On je upozorio da mora da se učini nešto kako bi se zaustavilo poskupljenje struje i goriva, čije su cene, kako tvrdi, neprihvatljive, ali i povodom standarda građana, koji konstantno opada.

- Na sednici Socijalnog saveta biće razmatrane tri ključne teme: minimalna zarada, da Zakon PIO uđe u skupštinsku proceduru, kao i cena struje, odnosno tražimo da se kaže jasno građanima da ove godine neće biti povećanja. To je stav našeg glavnog odbora. Na listi će se naći i previsoke cene goriva. Ne može se povećavati cena struje u vremenu kada plate stagniraju, kada stalno beležimo da nam kupovna moć opada. To je naš stav - poručio je nedavno Keković.

Srđa Keković / Foto bankar.me, Radovan Tošković / Foto in4s.net

Kako je dodao, trenutna situacija je neprihvatljiva, nižu se poskupljenja, plate stagniraju, a ujedno je iznos minimalne zarade u Crnoj Gori najmanji u regionu.


PROČITAJTE JOŠ: Srušena kuća u kojoj se rodio patrijarh srpski Varnava Rosić

ISTE ZARADE

- Mislim da nikome u Crnoj Gori više nije jasno na koji način građani preživljavaju. Svaki čas stižu nova poskupljenja, a zarade su iste. Niko da objasni zašto dolazi do povećanja cena. Vlast kroz poskupljenja godinama pljačka narod i ponaša se kao da građani postoje zbog nje, a ne ona zbog njih - kazao je Radovan Tošković iz Radničke partije. - CG je na začelju kada je reč o industriji, a cene struje obračunavaju više nego kada su se njom snabdevali giganti, kao što je KAP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije